Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Concert Geluksvogel: indrukwekkend in alle facetten

DINXPERLO - Zaterdag voerden het B- en C-orkest van Psalm 150 onder leiding van Gido van Schijndel het concert 'Geluksvogel' uit. In samenwerking met toneelvereniging de Haort, jeugdkoor Anteverta en dansgezelschap DanzArte werd op muzikale en theatrale wijze het onderduikverhaal verteld van de toen zevenjarige Joop Levy en zijn ouders. Het werd een prachtig, ontroerend en uitstekend uitgevoerd concert, dat mede dankzij de samenwerking van de muzikanten, de dansers, het koor en de toneelspelers de zaal - met ook veel kinderen in de basisschoolleeftijd - anderhalf uur in zijn ban hield.

Door Danielle Jolink

Als de lichten in de zaal doven, verschijnt op de twee grote schermen in de zaal een video van Joop Levy, die nu midden tachtig is. Hij noemt zich in deze video een enorme geluksvogel omdat hij samen met zijn ouders de oorlog overleefd heeft. Het is muisstil in de zaal als de eerste klanken van het B-orkest de zaal vullen. En die stilte in de zaal blijft gedurende de anderhalf uur dat het concert duurt, ondanks de vele jonge bezoekers die er zijn. De leden van het B- en C-orkest weten het publiek te betoveren met de prachtige klanken. De achtjarige Jesse speelt zijn rol van de jonge Joop Levy met verve en zorgt voor ontroering bij het publiek. Het koor Anteverta weet het publiek te raken met loepzuivere zang. En de dansers van DanzArte ondersteunen twee muziekstukken met een mooie dans.

Wanneer het concert afgelopen is worden alle medewerkenden beloond met een daverende staande ovatie.

Als het applaus verstilt, blijkt Joop Levy ook aanwezig . Hij is speciaal voor de voorstelling vanuit Amsterdam naar Dinxperlo gekomen. Uit de reacties van het publiek blijkt dat iedereen diep onder de indruk is, en dat er menig traantje is gevloeid.

De jeugd van Psalm 150 heeft laten zien dat je nooit te jong bent om prachtig muziek te kunnen spelen. De manier waarop dat gebeurde, is iets waar Psalm 150 én de dirigent erg trots op mogen zijn.

Meer berichten