Wermer Brand. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wermer Brand. Foto: Frank Vinkenvleugel

In De Taverne: Werner Brand

Algemeen DinXperience

DINXPERLO/SUDERWICK - Werner Brand is een van de initiatiefnemers van het Burgerinitiatief Dinxperwick. Hij is een geboren verbinder, een Europeaan in hart en nieren, en hij zet zich van harte in om de belangen te behartigen van de bewoners van 'zijn' grensdorp Dinxperwick.

Door Lydia ter Welle

Het burgerinitiatief Dinxperwick is ontstaan toen zo'n acht jaar geleden een bedrijf plannen ontwikkelde om op de grens een groot grindwinningsproject op te zetten, dat grote impact zou hebben op het gebied. Onder de naam Dinxperwick bundelden Werner Brand en de Dinxperloër George Domkersloot de protesten, en met succes: het grindwinningsproject kwam er niet. "De samenwerking met diverse mensen en instanties, zowel Duits als Nederlands, was geweldig. Ook van bijvoorbeeld de gemeente Aalten kregen we heel veel steun. Dat was een geweldige ervaring", herinnert Brand zich.

Hij zag de Burgerinitiatief Dinxperwick meteen al als een 'interculturele' organisatie. Dat is geformaliseerd, zodat Dinxperwick nu de officiële status van een Duitse vereniging heeft, zelfs is aangewezen als een culturele ANBI-instelling (ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling). "Nu dat formeel is vastgelegd, kom je gemakkelijker binnen bij gemeenten en overheden", weet Brand.

"Maar daarvoor al was ik van mening dat we hier aan de grens eigenlijk maar één dorp zijn; niet een Duits en een Nederlands dorp. De geschiedenis leert ons dat Suderwick - Zuiderwijk - oorspronkelijk een klein gehuchtje, met niet meer dan een stuk of acht boerderijen was, behorend bij Dinxperlo. Kijk maar eens hoe Dinxperlo en Suderwick er van boven, in vogelvlucht dus, uitzien: het lijkt één dorp, waar een weg, een eeuwenoude handelsroute, doorheen loopt. Die weg is men als landsgrens in gaan zien. Maar cultuurhistorisch gezien is het in mijn ogen één gemeenschap. Je hebt behoorlijk veel 'gemengde' huwelijken in Dinxperlo en Suderwick. Sommige stellen gaan dan in Suderwick wonen, andere in Dinxperlo. En er zijn ook veel Nederlanders, die bewust de keuze maakten om in Suderwick te gaan wonen."

Werner Brand spant zich op allerlei manieren in om beide dorpen te verbinden. Dat doet hij - samen met anderen - via de tweetalige site www.dinxperwick.info . Daarop is een zoekmachine geïnstalleerd waarmee alle informatie te vinden die je maar nodig zou kunnen hebben in het grensdorp. Wie bijvoorbeeld zoekt op 'arts' krijgt een lijst met adressen, met linkjes naar Google Maps. "We proberen de site ook voortdurend te vullen met nieuwtjes, informatie over evenementen, enzovoorts", vertelt hij.

Maar het is niet alleen de website, waarmee Brand zich bezighoudt. Hij zet zich voortdurend in om samenwerking te zoeken en te bevorderen tussen mensen en organisaties aan beide zijden van de grens. Hij brengt het zelf in praktijk: hij is als donateur betrokken bij het Grenslandmuseum en als vrijwilliger bij het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, de Koppelkerk in Bredevoort en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. "Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel te bereiken is door samen te werken. Daarvoor zet ik me graag in. Bijvoorbeeld ook via KRAKE, het Euregionale project dat zich inzet voor een krachtige grensregio. Er wordt ook al best veel samengewerkt, bijvoorbeeld bij sport en bewegen, op cultureel gebied. Maar als je de grensregio sterk wilt maken en houden, moet je verder gaan. Dan moet je ook scholen, politiek en industrie erbij betrekken." Brand vindt dat de te realiseren kleuterschool in Suderwick daarom ook toegankelijk moet zijn voor kleuters uit Dinxperlo. "Mensen moeten in mijn ogen in de grensregio kunnen kiezen welke school zij het beste vinden voor hun kind. Voor de een kan dat dan IKC De Bosmark zijn, en voor de ander de Kindergarten in Suderwick."

Voor zijn inspanningen voor Dinxperwick kreeg Werner Brand samen met de Heimatverein Suderwick al de Heimatpreis van de Kreis Borken en nu zijn beide genomineerd voor een 'Heimatpreis' van de deelstaat NRW. "Het woord 'Heimat' is bijna een toverwoord tegenwoordig. Heimat is meer dan alleen 'vaderland'; het is de plek waar je thuis bent, waar je je goed voelt. En je thuis voelen doe je je ergens waar je veilig bent, fijn kunt wonen, waar je vindt wat je nodig hebt. En dan maakt het niet uit of dat nu in Suderwick of in Dinxperlo is. Natuurlijk zijn er verschillen, in cultuur, in taal, in wetten en regels. Maar ik vind dat je niet moet kijken naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten. En die zijn er nu eenmaal veel in de grensregio. Want de grens zie je niet. Ja, op kaarten zie je een grens ingetekend. Maar buiten op straat zie je geen fysieke grens."

Werner Brand is erg blij dat de Stad Bocholt voor drie jaar middelen beschikbaar stelt om een projectmanager aan te stellen die op zoek gaat naar de cohesie in Suderwick en Dinxperlo. "Om die cohesie, die samenhang te bevorderen, moet je eerst goed vaststellen hoe de situatie nu is, en uitzoeken waar en hoe het beter kan. Dat kan in kleine dingen zitten, en in kleine stapjes veranderen. Maar met heel veel kleine stapjes kom je ook verder. Als projectcoördinator is aangesteld Simon Böing-Messing. Hij wordt voorgesteld in de KRAKE-vergadering in het Kulturhus in Dinxperlo van woensdag 11 maart."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant