Con Spirito. Foto: André Miggelbrink
Con Spirito. Foto: André Miggelbrink Picasa

In De Taverne: Con Spirito

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Ditmaal niet één of twee mensen 'In De Taverne', maar een grote groep: het christelijk mannenkoor Con Spirito. Een club met leden van zowel de Nederlandse als de Duitse kant van de grens, en daarnaast een koor dat al sinds jaar en dag aan beide zijden van de grens optreedt.

Door Lydia ter Welle

In een gesprek met PR-man Martin Zwienink en de leden Wim Jansen en Klaus van Gelder wordt duidelijk waarom het mannenkoor Con Spirito thuishoort in de rubriek In De Taverne van Dinxperience, Wim Jansen verwoordt het als volgt: "Con Spirito brengt al gedurende alle 65 jaren van het bestaan de Europese gedachte in de praktijk. We zijn niet anders gewend; Con Spirito staat altijd al voor 'samen leven aan de grens'. We werken alsof er geen grens is."

Con Spirito telt zo'n 65 leden, de meesten van hen komen uit Nederland, maar er zijn altijd ook Duitse mannen lid van het koor. "Daar zijn we heel blij mee, want we willen graag een koor op niveau blijven en daar heb je voldoende mensen voor nodig. Eigenlijk kunnen er altijd nog meer bij!", zegt Martin Zwienink. Hij benadrukt dat mannen altijd welkom zijn om op de dinsdagse repetitie eens sfeer te komen proeven. Wim Jansen: "Onze ervaring is, dat mensen die eenmaal een kijkje hebben genomen en mee hebben gezongen, allemaal zeggen: 'ik wou dat ik eerder was begonnen met zingen in een koor'!"

De repetities zijn in Dinxperlo, bij Het Blauwe Meer op dinsdagavond. Onder leiding van de gedreven dirigent Ben Simmes bereidt het koor zich daar voor op de optredens. "En dat zijn er heel wat", zegt Martin Zwienink. "We treden elk jaar wel een paar keer op in de Suderwickse kerken of we werken mee aan kerkdiensten. Ook in Bocholt treden we diverse keren op, onder ander met de bekende zanger Lou Dynia. We hebben ook meegewerkt aan zijn cd. En bijvoorbeeld in Werth: de voorganger daar is ook betrokken bij de kerk in Suderwick, dus zodoende zingen we ook daar regelmatig. En dan zijn er natuurlijk nog onze concerten in Dinxperlo, maar ook in de wijde omgeving, tot aan Amphion in Doetinchem aan toe."

Klaus van Gelder: "We hebben bijvoorbeeld ook al weer een benefietconcert op het programma staan, op 25 oktober, in Bocholt. Met dat concert steunen we de Vinzenz Konferenz. Dat is een organisatie, die zich bezighoudt met ondersteuning van mensen die het financieel moeilijk hebben.Niet alleen hier, maar ook door projecten elders in de wereld te steunen. Zo hebben we al eens meegewerkt aan een benefietconcert voor Haïti, en dit jaar gaat de opbrengst - behalve naar sociale ondersteuning hier - naar een kinderziekenhuis elders in de wereld." Van Gelder denkt ook met genoegen terug aan het Vredesconcert dat Con Spirito verzorgde bij 70 jaar bevrijding, in 2015. Daarnaast meldt hij met gepaste trots de concerten die Con Spirito verzorgt op de prachtige locatie van Gut Heidefeld, van de familie Ostermann, net over de grens, in Spork.

Con Spirito werkt met veel genoegen mee aan DinXperience. "We zijn elke avond betrokken bij de afsluitende optredens, samen met onder andere Fanfare Psalm 150. Erg leuk om te doen. En logisch. Want het zou toch raar zijn als een koor als het onze, dat 'Samen leven aan de grens' (het thema van DinXperience;red.) zo niet dagelijks, dan toch wel wekelijks uitdraagt, niet zou meedoen. Kom allemaal dus kijken, op 8, 9 en 10 mei!", zo nodigen de mannen van Con Spirito uit. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.


www.dinxperience.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant