Op De Ahof is nog een geitje geboren. Foto: PR
Op De Ahof is nog een geitje geboren. Foto: PR

Initiatieven in de gemeente Aalten in coronatijd

AALTEN / BREDEVOORT / DINXPERLO - Figulus Welzijn coördineert de initiatieven om de kwalijke gevolgen - eenzaamheid, moeite met boodschappen, enzovoorts - van de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan.

Eric Wichgers, directeur van Figulus Welzijn vat de maatregelen als volgt samen:

Ouderen:
• De maaltijdbezorgdienst lijkt goed overgenomen te zijn. Wel zijn links en rechts wat hobbels geweest. Wij houden het in de gaten. Merendeel van de maaltijden wordt door Rico opgevangen (ruim 100). Daarnaast ligt er nog aanbod van verschillende Aaltense horeca ondernemers onder leiding van Martin Huning, een aanbod uit Bredevoort van Misterpoort, een aanbod van 't Zwaantje uit Lichtenvoorde en een aanbod van Martijn Doornink om vanuit het Kulturhus Dinxperlo te koken. Er zijn dus gelukkig alternatieven genoeg!
• In Dinxperlo is een samenwerking gestart met de Jumbo om coronamaatjes in te zetten voor de bezorging van de boodschappen bij ouderen. De coronamaatjes worden goed uitgerust en boodschappen worden voor de deur afgeleverd. De betaling gaat via een tikkie.
• In Aalten zijn wij ook in overleg met de Jumbo. Later willen we ook de AH en SPAR (Bredevoort) hierbij betrekken.
• Alle ouderen van de scootmobielclub zijn door onze vrijwilligers gebeld. Ook hier nog geen dringende zaken. Wel wordt het contact gewaardeerd.
• Het bellen van ouderen blijft door gaan. Hierbij is ook contact met de kerkelijke organisaties om elkaar te helpen.

Statushouders:
• Voor de groep statushouders van Samen Achterhoek Aalten willen we een 'Skype uurtje' introduceren. Zo kan toch nog interactief Nederlands geoefend worden. Dit blijkt technische nog een probleem te zijn. Wij kijken met DLA naar de geschikte alternatieven.
• Daarnaast hebben onze Cultuurverbinders geïnventariseerd waar problemen ontstaan door het ontbreken van ICT-hulpmiddelen om thuis met de kinderen huiswerk te maken. In eerste instantie willen we dit oplossen via de Meedoenregeling, het kindpakket of via de scholen waar de leerlingen zitten. Het lijkt dat er voor iedereen een oplossing is. Zo niet, dan schakelen wij de Aaltense Uitdaging of de hulp van DHA in (oproep of er nog tweedehands-laptops zijn).
• Doordat de meeste statushouders thuis zitten, zal de beheersing van de Nederlandse taal achteruit gaan. Wij zetten daarom vol in op de Zomerschool om straks deze achterstand weer in te lopen (in de hoop dat wij dan uit de crisis zijn).

Jongeren:
• Onze jongerenwerkers gaan dagelijks langs de plekken waar groepen jongeren rondhangen (met name bij de sportparken). Het lijkt er inmiddels op dat de jongeren zich ook aan de regels gaan houden. De sportparken weten dat ze ons kunnen benaderen.
• In Dinxperlo is de TikTok Challenge van start gegaan. Aalten volgt dit voorbeeld. Hetzelfde geldt voor 'Online Got Talent'.
• Ook zijn wij aan het onderzoeken om een grote online FIFA competitie op te zetten. De kosten hiervoor lijken voorlopig te hoog te zijn. We wachten nog even af.
• Tenslotte kijken wij naar mogelijkheden om ook de keten te betrekken bij hun verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Algemene ondersteuning:
• Wij bekijken de mogelijkheid om gebruik te maken van de buurtpreventie-apps om hulp te bieden en te vragen.
• Op de Ahof zijn na de oproep van de Aaltense Uitdaging al honderden mondkapjes en handschoenen ingeleverd. Ook is de groep van het vrouwencafé begonnen met zelf mondkapjes te maken.

Algemene info:
Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen op onze locaties tussen 9.00 en 12.00 uur, in Aalten via 0543 473993 en in Dinxperlo via 0315 655282. De locaties zijn wel gesloten, maar gaan open voor verzoeken van de hulpmiddelenuitleen en noodgevallen. Verder zijn we continue via de app en mail (info@figulus-welzijn.nl) bereikbaar. Daarnaast zijn wij medebeheerder van de Facebookpagina's Coronahulp Aalten en Bredevoort en Coronahulp Dinxperlo en omstreken; ook zijn  www.gemeenteaaltenvitaal.nl en www.dinxperlovitaal.nl live gegaan, met daarop alle informatie over de initiatieven. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden