Links Berend Enserink van het Grenslandmuseum en tweede van rechts Gerda Brethouwer van het Onderduikmuseum. Foto: Karin Stronks
Links Berend Enserink van het Grenslandmuseum en tweede van rechts Gerda Brethouwer van het Onderduikmuseum. Foto: Karin Stronks

Musea gesloten tot 1 juni, geen evenementen rond 75 jaar Vrijheid

AALTEN – De wereld staat in het teken van het bestrijden van het coronavirus. De impact is groot. Veel noodmaatregelen worden genomen om het virus te bestrijden, het sociale leven ligt plat. De tentoonstellingen Kind van de Vrijheid (Nationaal Onderduikmuseum) en Sporen van de Vrijheid (Grenslandmuseum Dinxperlo zijn daardoor pas op zijn vroegst vanaf 1 juni te bekijken.

De maatregelen die worden genomen om het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen gaan heel ver. Restaurants, café's, kapperszaken en scholen zijn gesloten. Tandartsen behandelen alleen spoedgevallen, huisartsenpraktijken draaien overuren. Ook de culturele sector wordt erg geraakt. Grote evenementen rondom 75 jaar Vrijheid zijn in heel Nederland afgelast. Musea zijn gesloten, exposities die zijn voorbereid worden niet geopend. Ook in de gemeente Aalten is de coronacrisis goed voelbaar.
De expositie Kind van de Vrijheid zou op vrijdag 3 april in de Oosterkerk worden geopend door H.K.H. prinses Margriet. De grote aftrap voor veel evenementen rondom 75 jaar vrijheid in de Achterhoek zou op zondag 29 maart plaatsvinden in grensdorp Dinxperlo. Op deze dag zou in het Grenslandmuseum de tentoonstelling Sporen van de Vrijheid worden geopend. Alles is afgelast.

Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum geeft aan: "Zodra we de deuren mogen openen gaan we de expositie 'Kind van de Vrijheid' afmaken en presenteren aan het publiek. Achter de schermen werken we daaraan door en we maken een digitale speurtocht. We gaan ons mooie Vrijheidsmagazine bezorgen bij de woonzorgcentra in de gemeente en er wordt gewerkt aan een nieuwe website voor de VVV." Ze vervolgt: "Voor nu is het van groot belang dat we ons allemaal houden aan de voorschriften rondom het coronavirus, zo mogelijk thuisblijven, om het virus zo weinig mogelijk kans te geven, en dit samen positief kunnen draaien."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden