Afbeelding

Extra ondersteunende maatregelen voor ondernemers, bedrijven en organisaties

Algemeen

'Juist nu daadkrachtig en dichtbij'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De landelijke maatregelen die de regering in Den Haag heeft afgekondigd en die deze week tot eind april zijn verlengd raken iedereen. Behalve bij de supermarkten wordt de detailhandel geconfronteerd met grote omzetverliezen. De horeca zit helemaal op slot en veel ondernemers, kleine zelfstandigen en bedrijven zijn in financiële moeilijkheden gekomen. Maar ook verenigingen lopen inkomsten mis doordat alles stil ligt. Veel van de getroffenen komen in aanmerking voor steunmaatregelen van de rijksoverheid, die deels door de gemeenten worden uitgevoerd. De gemeente Aalten voegt daar een aantal extra ondersteunende maatregelen aan toe.

Belastingen later innen
De gemeenten in Nederland hadden al besloten de lokale belastingen later te heffen. In de gemeente Aalten geldt niet alleen voor ondernemers en bedrijven dat de onroerende zaakbelasting en de afvalstoffenheffing pas in het najaar betaald hoeft te worden. Ook burgers en verenigingen kunnen uitstel van betaling krijgen. Dit geldt niet voor de rioolheffing, omdat die gekoppeld is aan het waterverbruik en daarom geïnd wordt door waterbedrijf Vitens. Het uitstel geldt ook voor de hondenbelasting. De reclamebelasting hoeft pas in september betaald worden en de toeristenbelasting zal pas na het toeristenseizoen opgelegd worden. Nota's voor het gebruik van gemeentelijke grond voor terrassen en voor viskramen zullen eveneens pas in september verstuurd worden.

Gevolgen voor verenigingen
Niet alleen bedrijven en ondernemers lopen inkomsten mis door de huidige crisis. Sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen hebben momenteel geen eigen inkomsten meer uit de eigen kantine of horecavoorziening. Omdat die inkomsten vaak belangrijk zijn om de jaarlijkse exploitatie financieel sluitend te krijgen, zal "bij grote problemen" door de gemeente naar een maatwerkoplossing worden gezocht. Omdat er overal in de gemeente niet gesport kan worden hoeven de sportverenigingen tijdelijk geen huur te betalen. Als die al is betaald wordt die door de gemeente teruggestort. Burgemeester en wethouders schatten in dat dit om een bedrag van ongeveer 45.000 euro zal gaan. Verenigingen en ondernemers kunnen tot 1 juni geen evenementen organiseren. Inmiddels lijkt het er op dat ook daarna nog allerlei geplande activiteiten niet door zullen gaan. Als er al leges hiervoor zijn betaald worden ze door de gemeente terugbetaald.

Kleine ondernemers
Voor bedrijven en ondernemers gelden landelijke maatregelen waarvoor ze bij de Belastingdienst en het UWV terecht kunnen. Kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) kunnen wel terecht bij de gemeente, maar dan wel bij de gemeenschappelijke Sociale Dienst van de gemeenten Aalten, Doetinchem (en nu nog) Oude IJsselstreek, Laborijn. Die voert de Tijdelijke Overbruggingsregeling Ondernemers uit. Gedurende drie maanden kunnen de kleine zelfstandigen dan een bedrag tussen de 1050 en 1500 euro krijgen. De aanvraag kan via www.laborijn.nl worden gedaan. De regeling is simpel. Er wordt nu niet naar financiële reserves gekeken. Wie minder inkomsten heeft komt in aanmerking. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een extra overbruggingskrediet. Om ondernemers en bedrijven te helpen zal de gemeente Aalten investeringswerken zoveel mogelijk eerder laten uitvoeren dan gepland. Vanwege de extra kosten die op de gemeente afkomen stelt het college van burgemeester en wethouders voor de post onvoorzien in de begroting te verhogen. Die was 200.000 euro, maar wordt nu 700.000 euro.

Het ondersteuningspakket van de gemeente Aalten staat ook op de website van de gemeente: wie klikt op het kopje 'coronavirus' komt op een pagina waar allerlei linkjes staan naar artikelen, onder andere voor ondernemers. Daar staat ook het overzicht van deze maatregelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant