Stefanie Krause. Foto: Han Rutgers
Stefanie Krause. Foto: Han Rutgers

In de Taverne: Stefanie Krause

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Een afspraak met de tandarts? De meeste mensen zien er tegen op en zijn blij dat ze weer buiten staan. Ook al viel de behandeling achteraf gezien meestal mee. Wel een afspraak, maar geen behandeling dit keer. In de Taverne deze week Stefanie Krause. Tandarts in Dinxperlo, geboren en woonachtig in Duitsland.

Door Han Rutgers

Stefanie Krause werd geboren in Hannover, maar verhuisde op jonge leeftijd naar de regio Keulen. Na haar Abitur (middelbare schoolopleiding) studeerde ze vanaf haar 17e aan de Universiteit van Aken. Op de vraag of ze altijd al tandarts had willen worden, antwoordt ze: "Nee hoor. Ik wilde het onderwijs in, of meteorologie studeren of bibliothecaresse worden. Maar een vriend maakte mij enthousiast voor tandheelkunde. Tandarts is een mooi beroep. Je doet iets met je handen, je hebt contact met mensen en je zit niet tussen vier muren."
De studie duurde 6 jaar met een vervolg van 2 jaar als assistent in een tandartsenpraktijk. Ook deed ze gedurende 2 jaar een wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van amalgaam (de oude zwarte tandvulling). Over dit onderwerp heeft ze een proefschrift geschreven en is ze gepromoveerd. Sindsdien mag ze zich 'Doctor' noemen.

Na haar studie werkte Stefanie 2 jaar als tandheelkundige op de Universiteit van Heidelberg. Ze verhuisde naar Nettetal, in de buurt van Venlo, en later naar Isselburg. Liefst 13 jaar was ze partner in een maatschap van een grote praktijk in Essen.
Stefanie is met een Nederlander getrouwd en hij is ook tandarts. Samen hebben ze twee zonen. "Onder meer het reizen naar Essen werd een steeds grotere belasting door de files. Mede daardoor werkte ik een half jaar in 's Heerenberg. In 2002 kon ik de praktijk overnemen van tandarts Deckers in Dinxperlo. Een eigen praktijk was geen doel, maar het is zo gelopen. Ik ben begonnen in de praktijk aan de Terborgseweg, een oud bruin café. En nu zitten we al sinds 2014 op deze plek in 'De Punt' aan de Bernard IJzerdraatstraat."

Verschil tussen Nederland en Duitsland
Stefanie geeft aan: "Met Nederlandse patiënten praat je op 'ooghoogte'. Je bespreekt met de patiënt welke behandelmethodes in aanmerking kunnen komen, wat de kosten zijn en je komt samen tot een behandeling. In Duitsland heb je meer status en bepaalt de tandarts min of meer wat er gaat gebeuren. In Nederland is sprake van een platte hiërarchie. Er is minder verschil tussen de werkgever en de medewerkers, ook dat is in Duitsland nog anders. Maar dat is in de afgelopen jaren al wel veranderd."

Tandartspraktijk 'De Punt' is in de loop der jaren behoorlijk uitgebouwd. Tandarts Krause en het team van Tandartspraktijk 'De Punt' bieden zorg, persoonlijke aandacht en adviezen voor mond en gebit. Op de vraag of ze zich ondernemer voelt of tandarts is haar stellige antwoord: 'tandarts'. "Het ondernemen hoort er bij, de praktijk moet niet stilstaan, maar zich verder ontwikkelen. Ik ben echter allereerst tandarts."

Op dit moment heeft ze met de praktijk geen actuele plannen. Bovendien is geen plaats meer voor een andere praktijk. "Ik hoop dat ik zo lang mogelijk kan doorwerken. Als er lichamelijke beperkingen komen en hierbij denk ik aan ogen en handen, kan het moeilijk worden mijn beroep uit te oefenen." Daarom vindt Stefanie ook dat de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar voor veel (zware) beroepen te hoog is.

Naast haar werk is Stefanie actief bij diverse organisaties. Zo is ze lid van de Rotary Aalten/Wisch, een wereldwijde netwerkorganisatie, samengesteld op basis van het zogenaamde classificatiebeginsel. De Rotary zamelt financiële middelen in voor goede doelen. Verder is zij voorzitter van het Rode Kruis Isselburg, lid van de CDU en lid van de Jugendausschuβ. Dit is een adviesorgaan over het jeugdbeleid aan de gemeenteraad.
Hoewel haar leven zich dus voor een groot deel in Nederland afspeelt, voelt Stefanie zich Duitse. "Mijn culturele achtergrond is Duits en ik blijf ook deze nationaliteit houden. Ik voel me echter thuis in Nederland. Nederlanders zijn pragmatisch, open, tolerant en progressief."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant