Melanie Steffens. Foto: eigen foto
Melanie Steffens. Foto: eigen foto

In De Taverne: Melanie Steffens

Algemeen DinXperience

SUDERWICK/DINXPERLO - Ze maak het zich gemakkelijk. Voor de Skype camera nestelt ze zich op de bank, met op de achtergrond het uitzicht op de Keupenstraat. Want zo dicht woont Melanie Steffens op de Nederlands-Duitse grens. De geboren Suderwickse leeft op een steenworp afstand van haar ouderlijk huis, waar ze in deze coronacrisis gemakkelijk haar moeder kan helpen. In de voormalige schuur op de Osterhof woont ze nu samen met haar man David, een stadse jongen uit Bocholt. Hij heeft wel even moeten wennen, maar inmiddels heeft het stel zich met veel plezier 'in de Surk' gevestigd.

Door Lex Schellevis

Melanie spreekt perfect Nederlands. Hoe komt dat zo, als Duits meisje? "Thuis spraken we Duits, maar mijn oma sprak Surks plat met mij. Ik zat op een Nederlandse peuterspeelzaal, en na de kleuterschool kreeg ik van Hildegard Schouwenberg (oprichter Grenslandmuseum) Nederlandse les. En we hebben familie in Nederland, dus je groeit daarmee op. Als klein meisje van 4 jaar ging ik al boodschappen doen, bij Gerrie Koskamp van 'An de Gôte'. Met hem sprak ik al Nederlands, en toen ik volwassen werd bleef hij mij altijd 'meiske' noemen." Later ging ze in Nederland aan de HEAO studeren, daar pikte ze de taal goed op.

Hoe kijkt ze tegen de verschillen tussen Duitsland en Nederland aan? "Dat vind ik vooral mooi, die verschillen in cultuur en identiteit. Het past bij ons, daar moeten we ook niet moeilijk over doen. In Nederland zie je bijvoorbeeld aan Duitse teksten in winkels, café's en op de markt dat er wordt ingespeeld op de Duitse klanten. Dat is in Duitsland echt anders, bovendien passen Nederlanders zich aan en spreken ze al snel Duits. Dat is voor de Duitser wat lastiger, die wil eerst de taal heel goed beheersen voordat hij Nederlands gaat praten." Ook de hiërarchie is natuurlijk heel verschillend: een Nederlandse directeur die zich voorstelt als 'Hallo, ik ben Tom'; dat kom je in Duitsland niet zo snel tegen ... Niet dat dit verkeerd is, het is alleen anders. En dat is prima."

We spreken elkaar op een bijzonder moment. In de media wordt volop gespeculeerd over het sluiten van de grens tussen Nederland en Duitsland. Even tanken bij Harmeling of een ijsje bij Claudio halen zou dan niet meer kunnen voor de Nederlanders? Melanie kan zich het nauwelijks voorstellen. Zojuist heeft Armin Laschet (premier Noordrijn-Westfalen) laten weten dat hij trots is op de innige samenwerking tussen NRW en Nederland, dat we ons goed houden aan alle maatregelen en de grens niet dicht hoeft: Europa op z'n best.
Mist Melanie eigenlijk iets in Suderwick? "Welnee, we hebben Dinxperlo en Bocholt vlakbij, en anders ben je zo in Amsterdam of het Ruhrgebiet. Het is hier het beste van twee werelden. Ik kom graag naar de markt voor de krentenbolletjes, de frietjes en de lekkere vis."

In haar dagelijks werk helpt Melanie bedrijven met interne en externe communicatie. "Dat gaat natuurlijk nu anders dan normaal, met Skype en telefoon, maar het blijft belangrijk om met elkaar verbonden te blijven, juist in deze crisistijd." Zo is ze ook toevallig in de social media gerold; ze beheert de Suderwick-pagina op Facebook. Het begon als een experiment, maar nu zit ze er middenin; en is Melanie een 'Bekende Surkse' geworden. "Ik doe al jaren vrijwilligerswerk, daardoor ken ik veel mensen en word ik ook vaak aangesproken."

Eigenlijk had nu alles in de startblokken moeten staan voor DinXperience, het grote evenement dat we begin mei zouden vieren. Melanie, regieassistente, en vertaler van DinXperience, heeft zich erbij neergelegd dat het nu even niet kan. Hopelijk in september weer, als het zich goed ontwikkeld. Ze merkt dat de intentie van DinXperience in Suderwick nog niet overal wordt begrepen. "De bevrijdingsfeesten waren altijd een Nederlands feestje, waar je als Suderwickse niet bij betrokken was. Dat is nu echt anders; we worden gevraagd om als goede buren samen onze vrijheid te vieren."

Wat heeft haar werk voor DinXperience haar opgeleverd? "Ik heb voor 'In de Taverne' een aantal verdiepende gesprekken gevoerd, onder andere met pastoor Ansgar Drees en brandweerman Marco Heisterkamp. Daarbij heb ik ook veel nieuwe dingen gehoord, die ik nog niet wist, dat vond ik heel bijzonder. En ik kreeg zelfs een brief van mijn oud-lerares, die de interviews zo leuk vond!" Melanie kan het iedereen aanbevelen: "Je denkt misschien dat je de ander goed kent, maar je mist allerlei dingen die je nog niet weet van elkaar. Ga dus écht met elkaar in gesprek, verdiep je in die ander. Er valt nog zoveel te ontdekken!"
Een prachtige afdronk én opdracht voor iedereen in Suderwick én Dinxperlo!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant