Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten

Aan de inwoners van gemeente Aalten (7)

Algemeen

AALTEN - Ook deze week richt burgemeester Anton Stapelkamp zich in een brief tot de inwoners van de gemeente Aalten.

Beste mensen,

Mijn zevende brief aan u alweer. Het getal zeven staat in de bijbel voor volheid, dat iets compleet en af is, maar dat geldt helaas niet voor onze strijd tegen het virus. Onze premier heeft het vorige week ook in heldere taal te verstaan gegeven, we zijn er nog lang niet. Enerzijds zijn er de bemoedigende statistieken die aangeven dat het virus zich steeds minder verspreidt en dat er minder slachtoffers vallen. Maar anderzijds zijn de risico's en de huidige aantallen slachtoffers nog te groot (op 24 april bij ons 50 geteste besmettingen, vijf ziekenhuisopnames en drie overledenen) om op een verantwoorde manier de teugels te kunnen laten vieren. Ik snap heel goed dat Rutte niet de verantwoordelijkheid op zich wil nemen voor vele honderden onnodige extra ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ik steun het kabinet hierin volledig.

De nieuwe besluiten geven niettemin wel hoop op betere tijden en op verlichting voor een grote groep. De basisscholen gaan na de meivakantie beperkt weer open, waardoor al dan niet werkende ouders wat meer lucht krijgen. De kinderen kunnen bovendien hun klasgenootjes en juffen en meesters weer zien en dat zal erg fijn voor ze zijn. Ook wordt er ruimte gegeven aan jeugdigen tot 19 jaar om onder voorwaarden weer met elkaar te bewegen en te sporten en elkaar dus ook weer te kunnen ontmoeten. Ze hadden het zwaar en het is goed dat het kabinet dat heeft meegewogen. En we mogen dankbaar zijn voor onze sportverenigingen die nu hun maatschappelijke functie meer dan waar maken. Top!
Maar naast die verlichting was er natuurlijk ook een enorme domper voor talloze ondernemers en hun werknemers. Het was op zich zeer bemoedigend de afgelopen maanden om zo veel creativiteit te zien bij veel ondernemers. Ze verkenden en bewandelden nieuwe wegen om toch hun klanten te kunnen bedienen en zo een deel van hun inkomsten te blijven houden. Maar de realiteit nu is dat veel bedrijven voorlopig hun dienstverlening nog niet opnieuw mogen oppakken en dat komt keihard aan. De moed zakt velen in de schoenen, heel begrijpelijk. We proberen als gemeente en gemeenschap om hen heen te staan, maar het is een enorme uitdaging waar zij en wij voor staan.
Met gemengde gevoelens zullen mensen in en rond de verzorgings- en verpleeghuizen en andere zorginstellingen, denk aan die van Estinea, gereageerd hebben op de verlenging van het bezoekverbod. Veel ouderen slaan zich er redelijk door heen maar een grote groep lijdt er echt onder. En met hen hun familie en de zorgmedewerkers. Ook hier zijn natuurlijk mooie voorbeelden van hoe mensen toch op andere manieren contact weten te houden, zoals onlangs nog met twee hoogwerkers bij de Stegemanhof in Aalten. Goed om te zien hoe ouderen nu toch ook stappen zetten in de digitalisering en aan het appen en videobellen zijn geslagen. Ook voor kerken en sociaal-culturele instellingen is er nog geen verruiming, het gemis aan contacten en activiteiten blijft. Zeker voor onze moslims die nu de Ramadan in afzondering moeten beleven.

Wij allen zullen moeten volhouden. Over een goede twee weken horen we meer over de eventuele verlenging van de maatregelen die tot en met 19 mei van kracht zijn. In die tussentijd zullen we ons moeten beheersen, er wordt doorzettingsvermogen en discipline van ons gevraagd. Niet gemakkelijk maar zeker mogelijk en in ieder geval noodzakelijk. Willen is kunnen. U wil toch net als Rutte niet de ziekte of zelfs het leven van medemensen op uw geweten hebben? Zo is het toch? Ik reken op uw medewerking.

Maandag was onze koning jarig maar het werd geen echt feestelijke Koningsdag en er was dus ook geen aubade waarmee we hem feliciteerden. Het is niet anders. Wat voor hem geldt, geldt natuurlijk voor zovelen die niet hun verjaardag, huwelijksjubileum, pensionering en zelfs huwelijk kunnen vieren. Dat doet best pijn. En nog meer pijn doet het als we geen afscheid kunnen nemen van een geliefde. In al deze situaties geldt dat ik de voorschriften van de Voorzitter van de Veiligheidsregio hanteer en ook inwoners daarop aanspreek via onze toezichthouders. Maar wel probeer ik op een verantwoorde manier enige ruimte te geven aan vreugde en verdriet. Dus ben ik zelf bijvoorbeeld vrijdag ook persoonlijk bij de gedecoreerden langs gegaan om ze persoonlijk te kunnen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning behaagd heeft hem of haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ik wil hen hier nogmaals feliciteren met dit welverdiende eerbetoon en hen danken voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan onze lokale gemeenschap.

Ik eindig met een hartelijke groet, ook namens uw raadsleden en wethouders, vanaf de Markt en zoals steeds, houd afstand en houd moed!


Anton Stapelkamp
Burgemeester gemeente Aalten

Ps. 1 Volgende week herdenken we 4 en 5 mei. Op de gemeentepagina vindt u informatie over hoe u hier toch aan mee kunt doen. Normaal houd ik op 4 mei een toespraak maar dit jaar dus niet. Daarom zal mijn volgende brief aan u gewijd zijn aan 75 jaar vrede en vrijheid.

Ps. 2 Fijn dat al zoveel mensen reageerden op de oproep van vorige week om namen door te geven van mensen die een kaartje ter bemoediging kunnen gebruiken. Het kan nog steeds: secretariaat@aalten.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant