Er worden bloemen gelegd bij het monumentje. Foto: PR
Er worden bloemen gelegd bij het monumentje. Foto: PR

Herdenking in Breedenbroek

Algemeen

BREEDENBROEK - “Ook in deze crisistijd vergeten we onze slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog niet.” Op 4 mei verzamelden zich de leden van de Stichting Historie Breedenbroek-Voorst bij het oorlogsmonument in de Pastorietuin. Om precies 20.00 uur is hier 2 minuten stilte gehouden om de plaatselijke oorlogsslachtoffers te herdenken.

Deze herdenking vond dit jaar plaats in klein comité, met alleen de leden van de stichting en uiteraard met de verplichte onderlinge afstand. De herdenking zoals gepland en voorbereid door de stichting kon dit jaar door de Coronacrisis niet doorgaan. De Stichting Historie Breedenbroek-Voorst heeft namens de inwoners van Breedenbroek en Voorst een bloemstuk bij het monument achter de kerk gelegd. Ook enkele andere inwoners hebben eerder op de dag hun eer bewezen aan de plaatselijke oorlogsslachtoffers. Voordat de ceremonie begon lagen er al enkele bloemen van betrokken inwoners op het monument.

Het herdenkingsmonument achter de Breedenbroekse kerk bestaat uit de oude grafsteen van Antonius van Haaster. Van Haaster is na een razzia in Rees in een werkkamp terecht gekomen. Op 21 februari 1945 is dit kamp bevrijd door Achterhoekse verzetsmensen. Nog diezelfde dag is hij in Dinxperlo door geallieerde troepen beschoten en overleden. In 2005 is het lichaam van Van Haaster overgebracht en herbegraven op het ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen. Zijn grafsteen op de begraafplaats in Breedenbroek wordt sindsdien gebruikt als herdenkingsmonument voor de burgers en militaire oorlogsslachtoffers uit Breedenbroek en Voorst. Op het bord bij het monument staan deze 15 oorlogsslachtoffers vermeld, met hun leeftijd en datum en plaats van overlijden.

Het monument met de bloemen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant