Het team van Eten bij Rico op het terras. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het team van Eten bij Rico op het terras. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Als het zover is, zijn wij er klaar voor!'

Algemeen

DINXPERLO - Na de persconferentie waarin werd aangegeven dat de coronamaatregelen worden versoepeld, worden veel mensen enthousiast. In gepaste stappen wordt er gekeken wat er langzamerhand weer kan en op welke manier. Eén van de mogelijke maatregelen is het weer openstellen van de terrassen. Ricardo Rath, eigenaar van 'Eten bij Rico', vertelt over zijn aanpak.

Door Waltraud Wensink

Als de terrassen op 1 juni weer open mogen, dan is het team van ‘Eten bij Rico’ er klaar voor. Ricardo Roth runt de zaak nu een jaar of drie en had op 1 maart Gijs van Rijswijk als nieuwe kok aangenomen. Ricardo: "Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Op 15 maart werd bekend gemaakt dat de horeca moest sluiten en het duurde maar even en de handhaving was er om er voor te zorgen dat we ook daadwerkelijk de deuren sloten. Dat ging allemaal echt wel abrupt. Ik kan je vertellen, ik heb er wel een aantal nachten slecht van geslapen want dat is natuurlijk niet niks.”

En daar sta je dan met al je plannen en goeie bedoelingen met een goedlopende zaak. Ineens is niet zeker hoe het verder gaat en hoe lang het zal duren. Kort daarna werd bekend gemaakt dat de maaltijdbezorging van Dr. Jenny moest stoppen vanwege de veiligheid, en dat in dat gat sprong Eten bij Rico meteen. Het was een welkome inkomstenbron in de weken die volgden. Ricardo en zijn team namen de maaltijdservice op zich. Daarvan maken ongeveer 70 mensen gebruik. Ricardo: ”Het betreft niet alleen de mensen van Dr. Jenny maar ook andere mensen maken gebruik van deze service. Daarnaast hebben we ook een afhaal- en bezorgkaart waarbij iedereen eenvoudig maaltijden kan komen afhalen of laten bezorgen. Je moet wat om de zaak toch zo goed mogelijk draaiende te houden. Daarbij wil ik wel benadrukken dat het een enorm dankbare taak is en het goed voelt om de maaltijdenservice van Dr. Jenny te kunnen overnemen voor deze periode. Voor nu is het echt even flink ‘bikkelen’ en zeven dagen per week hard werken om het allemaal voor elkaar te krijgen maar we doen het graag. Nu hebben we de mogelijkheid en hoe het in de toekomst gaat lopen moeten we nog bekijken, daar kan ik nu nog te weinig van zeggen.” Bij het afhalen van de maaltijden is er bij ‘Eten bij Rico’ voldoende ruimte om de anderhalve meter afstand te houden.

Ricardo hoopt dat inderdaad per 1 juni versoepeld worden. Mocht dat gebeuren, dan mogen er in eerste instantie maximaal dertig personen per horecagelegenheid aanwezig zijn, en dat is dan inclusief het personeel. ”Voor ons houdt dat in dat we dan ongeveer 25 gasten per keer kunnen toelaten. Zowel op ons terras als binnen hebben we mogelijkheden om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. We kunnen de ruimte anders inrichten en ook schuiven en met een aantal tafels. Daarbij wordt de grote tafel dan tijdelijk weggehaald. Hoe we dat precies gaan uitzetten, daar gaan we ons nog over buigen. Er komt nog een soort van speciaal ‘horecaprotocol’ waar in staat wat belangrijk is en waar je aan moet denken als horecaondernemer. Ook kijken we hoe anderen het doen en luisteren naar tips”, aldus Ricardo.

Mensen moeten als ze naar een restaurant of terras komen wel verplicht aan een tafeltje zitten en de anderhalve meter afstand in acht nemen. Het is de bedoeling dat men vooraf reserveert. Ricardo: ”Natuurlijk zijn er ook bij ons vragen hoe we het allemaal vorm gaan geven, en wat mag precies wel en wat niet, hoe doe je dat met de toiletten, hoe bedien je de mensen, en zo kun je een hele lijst maken. De mensen willen in ieder geval weer graag er op uit, vooral als het mooie weer er aan komt. Ze vinden het lastig om binnen te blijven en wat ons betreft gaan we liever vandaag dan morgen weer open. En als dat dan met strenge restricties moet, dan nemen we dat voor lief. Wij, en ik denk iedereen, zijn allang blij dat we langzamerhand weer wat mogen.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van ‘Eten bij Rico’ en op de website. Telefonisch reserveren van afhaalmaaltijden of maaltijdservice: 0315-236022.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant