Randbericht | Lentepauze
Columns

Randbericht | Lentepauze

Lentepauze

Het is niet de eerste keer dat ik twee maanden geen vergadering van de gemeenteraad heb bijgewoond. Dat gebeurt elk jaar in de zomer. Ze noemen het reces. Ook rond de kerstdagen is er sprake van een kort reces, maar gedurende de rest van het jaar kan ik altijd op burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden rekenen.

Dit jaar begon het reces al in de lente, al is deze pauze anders dan die in de zomer. Dan is er even geen politiek meer voor de meeste betrokkenen. Dan maken ze hun hoofden leeg tijdens vakanties, waarbij goede voornemens over milieu en klimaat even minder belangrijk zijn. Dat is begrijpelijk, het leven moet genietbaar blijven.

Deze lentepauze heeft een iets ander karakter, want achter de schermen gaat nog veel door. Burgemeester en wethouders vergaderen met beeldpraat via hun computers en nemen besluiten, waarover we kunnen lezen. Telefonisch kunnen er zelfs vragen gesteld worden. Gemeenteraadsleden bestuderen nota’s en sturen hun vragen met de elektronische post. De antwoorden zijn na te lezen in een raadsmededeling. Toch lijkt het alsof er minder gebeurt, want te veel is onzichtbaar.

Toch maakte ik me een beetje ongerust. In allerlei gemeenten zag ik dat de gemeenteraadsvergaderingen hervat werden via de computer. Doorgaans ging dat goed en waren er weer discussies en besluiten, die door belangstellenden zoals ik waren te volgen. In Aalten was er alleen een raadsvergadering zonder publiek en met minder raadsleden. Daarin werden alleen besluiten genomen en was er geen discussie.

Inmiddels is er weer hoop. Ik zag dat er een digitale bijeenkomst is geweest van burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden. Wethouder Ted Kok had een digitale pubquiz georganiseerd. Zoals de naam al zegt vindt zo’n quiz doorgaans plaats in een café, waar verschillende teams mogen laten zien wie van hen de meeste nutteloze kennis heeft. Die gezellige ambiance ontbreekt als je met z’n allen achter tientallen schermpjes zit, maar elk surrogaat is welkom om toch nog een beetje de teamgeest levend te houden.

Wie de quiz heeft gewonnen weet ik niet, ik weet alleen dat die is geweest. Wat ik wel weet is, dat als een eenvoudige wethouder dit kan organiseren, de gemeenteraad ook digitale ronde tafelgesprekken en raadsvergaderingen kan houden. Kortom ik ga er vanuit dat de lentepauze voorbij is en dat ik weldra weer kan genieten van 21 gemeenteraadsleden, die met elkaar in debat gaan en de wethouders moeilijke vragen stellen. Al zie ik ze natuurlijk het liefst allemaal weer zo snel als kan in de raadszaal van het gemeentehuis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden