Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten

Brief aan de inwoners van gemeente Aalten (9)

Algemeen

AALTEN - Al voor de negende achtereenvolgende week richt burgemeester Anton Stapelkamp zich in een brief tot de inwoners van de gemeente Aalten.

Hoop!
We zitten al twee maanden in de coronacrisis. Het is als in een lange, grauwe en vaak gure winter waarin je naar het voorjaar verlangt. Maar nu begint de winter toch echt terugtrekkende bewegingen te maken. De dagen worden langer en lichter, af en toe stijgt de temperatuur naar een wat behaaglijker niveau, bloesemknoppen staan op doorbreken. Je denkt, zal ik mijn winterjas al wegruimen? Dat gevoel bekruipt mij sinds mijn laatste coronabericht aan u, twee weken geleden.

Afgelopen woensdag maakte minister-president Rutte een stappenplan bekend nadat eerder al het onderwijs en de jeugdsport weer ruimte kregen. We gaan nu serieus stappen zetten om het maatschappelijk leven weer op gang te krijgen en dat is hard nodig. Velen onder ons staan te trappelen van ongeduld om weer eens naar de kapper te gaan en zo veel andere activiteiten op te pakken. Aangezien de ‘kapperciteit’ voorlopig wel onvoldoende zal zijn om, met de benodigde voorzorgmaatregelen, alle klanten te kunnen bedienen heb ik zelf de tondeuse maar ter hand genomen, maar dit terzijde. Ik vind het hoopvol, het geeft mij moed, maar ik besef ook dat we er nog lang niet zijn. De gure kou kan zo weer terugkomen. En ik besef dat het voor de mensen en sectoren die nog veel geduld moeten opbrengen erg zwaar wordt. Verschillende economische sectoren moeten nog weken of misschien zelfs maanden wachten, zoals de horeca, het toerisme en de sportscholen. En zeker ook van de ouderen wordt nog steeds veel verwacht. Weliswaar in het belang van de eigen gezondheid, maar het sociale isolement doet bewoners, familie en personeel pijn.

Zoals eigenlijk in de hele samenleving is te zien, borrelt er veel creativiteit op om toch te voorzien in behoeften van ons allemaal en om bedrijven draaiende te houden. En velen bedenken goedbedoelde en vaak ludieke acties om mensen een hart onder de riem te steken of om het eigen bedrijf te laten voortbestaan. Voor mij als burgemeester soms nog wel lastig om te bepalen of het nog net wel of net niet door de beugel van de noodverordeningen kan. Heeft u vragen hierover, wacht niet af en stel ze via 0543-49 33 33 of gemeente@aalten.nl.

Over het algemeen probeer ik ruimte te geven door tijdelijk niet te strak op de op zich nuttige regels te handhaven. Maar er zijn wel grenzen die door ieder gerespecteerd dienen te worden, de noodverordening geldt voor iedereen, inclusief de strafbepalingen. De veiligheid en de gezondheid van onze medemensen staat voorop. Ook voor het college is dat de lijn, ruimte geven en meebewegen om economische schade te voorkomen, mits verantwoord.

We zijn er nog niet, nog lang niet, de situatie voelt minder bedreigend maar nog steeds worden er mensen besmet, moeten mensen naar het ziekenhuis en sterven er medemensen. Ook in de gemeente Aalten hebben we officieel al zes overleden inwoners en waarschijnlijk in de praktijk wel twee keer zo veel. Velen zijn in rouw om hun naasten en het was extra pijnlijk voor hen omdat ook het afscheid nemen maar heel beperkt was toegestaan. En dan hebben we het nog niet eens over de narigheid van al die zieke inwoners. Dat moeten we dus echt zien te voorkomen met elkaar. Anderhalve meter afstand houden en extra hygiënevoorschriften zullen we daarom nog lange tijd in acht moeten nemen. Blijf nog zo veel als mogelijk thuis werken en ontspannen en vermijd drukke plaatsen zoals de supermarkt tijdens de piekuren. Doe het voor elkaar, alleen samen krijgen we het virus de wereld uit.

Voorlopig dus ook de noodzaak om elkaar aandacht en zorg te blijven geven, zeker de kwetsbaren. U kunt nog steeds via secretariaat@aalten.nl namen van mensen doorgeven die een bemoedigend kaartje goed kunnen gebruiken.

Met een hartelijke groet en zoals altijd, houd afstand en houd moed!


Burgemeester Anton Stapelkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant