Kerstje is er weer klaar voor. Foto: Eva Schipper
Kerstje is er weer klaar voor. Foto: Eva Schipper

Corona-werkelijkheid bij de kapper

Corona-werkelijkheid bij de kapper

AALTEN - De kapperszaken zijn sinds 11 mei weer open. Voor kapsalon Kerstje is dit enorme opluchting. De kappers hebben er heel veel zin in. De coronacrisis heeft nog meer schade geleverd dan mensen soms denken. Kerstje Reesink en Sjoerd Reesink vertellen erover, en met welke maatregelen ze weer opengaan.

Door Eva Schipper

“De coronacrisis overkomt natuurlijk iedereen. Iets dat Mark Rutte vaak benadrukt is dat we het samen moeten doen. Samen met zeventien miljoen mensen, maar de rekening komt voor een groot deel te liggen bij de ondernemers”, zegt Kerstje. “Natuurlijk ben ik ontzettend blij dat de zaak weer open kan gaan. Eindelijk kan ik mijn passie weer uitoefenen. Eindelijk komen er weer inkomsten.” Ze vertelt dat ze in een enorm spannende en lastige periode zit. “We hebben echt een strop om gehad. Van de overheid hebben wij helaas maar dertig procent aan vergoeding gekregen.” Er zou een vergoeding tot maximaal negentig procent van de loonkosten komen. Deze maximale vergoeding wordt in werkelijkheid vaak niet gehaald tot ergernis van de ondernemers. “Mede doordat het beeld geschetst is dat we een groot gedeelte vergoed zouden krijgen, is het voor buitenstaanders heel lastig in te schatten hoe ernstig de situatie voor veel ondernemers is.”

Sjoerd: "Veel ondernemers hebben al hun spaargeld moeten inzetten om zo het hoofd net boven water te kunnen houden. De schade loopt voor veel ondernemers al in de tienduizenden euro’s. De branchevereniging stelde dat zeventig procent van de kappersbranche al financiële problemen heeft.”

Ook maken ze zich zorgen om de ondernemers in de gemeente Aalten. “Ik denk niet dat de mensen beseffen dat als er nu winkels ten onder gaan, ze ook niet snel meer terug zullen komen. Mensen mogen echt blij zijn dat veel ondernemers in Aalten deze crisis kunnen dragen. Wees blij dat de winkels er zijn.”

In de kapsalon zullen de medewerkers de richtlijnen van het RIVM opvolgen. Per tien vierkante meter mag er bijvoorbeeld een klant aanwezig zijn. Kerstje heeft er daarom voor gekozen om vier klanten tegelijk te gaan knippen. Tussen de klanten in staat altijd een lege kappersstoel. Zo houden de klanten zoveel mogelijk afstand van elkaar. Verder draagt het personeel geen mondkapjes, maar zijn de klanten vrij om dat zelf wel te doen. Ook hanteert de kapsalon andere openingstijden in zowel Aalten als Dinxperlo. De kapsalon zal open gaan van 8.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. Hierdoor kunnen de klanten meer gespreid over de dag komen. Alle informatie omtrent de nieuwe regels staat ook op de website.


www.kapsalonkerstje.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden