Dick van Berkel stopt er na ruim veertig jaar mee. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dick van Berkel stopt er na ruim veertig jaar mee. Foto: Frank Vinkenvleugel

Van Berkel optiek-juwelier stopt na 41 jaar

DINXPERLO - Op zaterdag 30 mei heeft Dick van Berkel voor de allerlaatste keer de deur van zijn juweliers- en optiekzaak open. Op deze dag kunnen klanten nog in de winkel terecht voor een laatste aankoop, advies of een groet. Hierna sluiten de deuren van de winkel aan de Hogestraat 77 in Dinxperlo voorgoed. Dick had een heel ander afscheid in zijn hoofd maar vanwege het coronavirus loopt dit nu allemaal net even anders.

Door Daniëlle Jolink

Na vierenveertig jaar in het vak gezeten te hebben stopt het uitoefenen van het juweliers- en optiekvak op 30 mei aanstaande voor Dick. In 1976 is hij begonnen bij Van Kernebeek in Borculo. In 1979 opende Van Kernebeek een optiek-juwelierszaak aan de Kerkstraat in Dinxperlo met Dick als filiaalhouder, in 1985 heeft Dick de zaak overgenomen. Dick: “Deze jaren zijn een mooi uitgangspunt geweest om uiteindelijk een eigen zaak te beginnen. Onder een baas werken is tenslotte wel heel iets anders dan eigen baas zijn. In eerste instantie heb ik de naam Van Kernebeek nog aangehouden. In 1990 zijn we naar het huidige pand aan de Hogestraat 77 verhuisd, vanaf dat moment hing de naam van Berkel Optiek-juwelier boven de winkel. In de winkel aan de Kerkstraat was het voornamelijk Optiek met een paar juweliers artikelen ernaast. De winkel bood geen ruimte voor een breed juweliersassortiment. Het huidige pand aan de Hogestraat bood deze ruimte wel dus vanaf dat moment werd het assortiment uitgebreid”. Na een aantal cursussen gevolgd te hebben kwam daar in 2008 ook het aanmeten en de verkoop van hoortoestellen bij.

In 2013 was Dick zich er al bewust van dat er een moment zou komen waarop hij zou gaan stoppen met zijn winkel. Omdat hij heel erg graag zou zien dat zijn zaak voortgezet zou worden heeft hij ter oriëntatie een speciaal bureau ingeschakeld die hem bij deze oriënterende zoektocht naar een vervanger terzijde stond. Helaas heeft al die jaren van zoeken geen vervanger opgeleverd en heeft hij het besluit moeten nemen om volledig met de winkel te stoppen. Dick: “Er is een landelijk tekort aan opticiens. In al die jaren heb ik een aantal gesprekken met een potentiële vervanger gehad maar het liep vooral stuk op de vele werkuren die er in het runnen van de optiek-juwelierszaak gaan zitten. Wij vinden het erg jammer om te moeten stoppen maar de tijd is er nu rijp voor. We hebben alles opgebouwd van nul naar wat er nu is en met heel veel klanten een mooie band opgebouwd. Om dat allemaal nu dus los te moeten gaan laten is best lastig, maar dat zou over een paar jaar niet anders zijn geweest."

"Heel graag hadden wij af willen sluiten met een hapje en een drankje en de klanten voor een laatste keer de hand willen schudden. In de afgelopen maanden hebben wij veel reacties van de klanten gehad die aangaven graag nog afscheid te willen nemen. Liever hadden wij dan ook persoonlijk tot een ieder gericht tijdens een gezellige avond maar door de coronacrisis is dit nu gewoon niet mogelijk. Dus daarom willen we heel graag via deze weg al onze klanten heel hartelijk bedanken voor de prettiger samenwerking. Wij wensen iedereen veel geluk en gezondheid toe en wie weet treffen we elkaar in de toekomst nog eens in het dorp”.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden