Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten

Brief aan de inwoners van degemeente Aalten (10)

AALTEN - Ook deze week richt burgemeester Anton Stapelkamp zich in een brief, de tiende, tot de inwoners van de gemeente Aalten.

Frustratie
Al zeker drie maanden zijn we in de ban van het coronavirus en al zeker twee maanden moeten we leven met allerlei beperkingen. Beperkingen van ons sociale leven die voor de meesten van ons ongekend zijn. Ouderen maar ook mensen met een handicap in zorginstellingen zitten al geruime tijd min of meer opgesloten, het voelt bijna alsof je in een Huis van Bewaring vast zit. Maar ook voor de familieleden voelt het buitengewoon vervelend om je man, je moeder of kind niet te mogen bezoeken. Ook gezinnen met kinderen met een kleine of grote rugzak hebben het zwaar gehad toen speciaal onderwijs en dagbesteding gesloten waren. En voorlopig is het einde van de beperkingen nog niet in zicht, je wordt er (haast) depressief van.

Maar ook het niet opgesloten deel van de bevolking valt het ondertussen zwaar. Geen kerkgang, geen verenigingsleven, geen feesten en partijen, niet naar het winkelcentrum, de film, het theater, het restaurant, de kroeg, niet naar je werk (als je dat tenminste nog hebt), zo veel als mogelijk thuis blijven, en waarschijnlijk ook nog eens niet op zomervakantie. Laten we maar eerlijk zijn, we zijn het ondertussen meer dan zat! En dan heb ik het nog niet eens over al die ondernemers gehad die op hun handen moeten zitten omdat ze gesloten zijn of die veel meer minder omzet draaien. Velen staat het water aan de lippen. We zijn allemaal wel een beetje gefrustreerd en velen ook zeer bezorgd over hun financiële toekomst.

Irritatie
Met al die frustratie is het niet zo vreemd dat velen van ons (af en toe) last van korte lontjes krijgen. We zitten veel op elkaars lip, zien en horen ook veel meer van elkaar en vervelen ons af en toe stierlijk. Je merkt het in winkels waar mensen zich ergeren aan mensen die zich niet aan de looprichting houden en totaal geen afstand meer houden. “Wat doen al die Duitsers hier in/op de super/weekmarkt?” (antwoord: gewoon wat ze altijd al deden, koffie en bloemen inkopen, beetje slenteren en Backfisch eten). Je merkt het aan mensen die aangesproken worden door een winkelchef en die beginnen te schelden. Je merkt het ook aan reacties op onze social media en aan de niet altijd even vriendelijke vragen die we als gemeente krijgen over waarom bepaalde zaken nog steeds niet mogen en andere wel (antwoord: dat bepaalt de regering en wij handhaven die). Je merkt het ook bij je zelf dat je sneller geïrriteerd raakt, misschien ook wel omdat veel communicatie nu niet persoonlijk is maar verloopt via e-mail, telefoon of videobellen. Begrijpelijk die irritatie, die emotie moet je af en toe kwijt kunnen, het lucht soms op maar het lost natuurlijk niet zo veel op en is niet goed voor de sfeer.

Inspiratie 
Met al die frustratie en irritatie is er behoefte aan inspiratie, aan uitzicht. Het belangrijkste is natuurlijk dat we aan de dagelijkse cijfers van het RIVM kunnen zien dat het virus zich steeds minder snel verspreidt. Dat al een heel aantal beperkingen ingetrokken zijn of verzacht. Alleen samen kunnen we corona bestrijden was de oproep van Rutte twee maanden geleden. Hij sprak zijn vertrouwen uit in onze burgerzin en verantwoordlijkheidsgevoel en zie, het gaat ons nog samen lukken ook!

Wij hebben het virus flink teruggedrongen, al is het nog zeker niet verslagen. In het buitenland zien we hoe het opeens weer kan toeslaan en dat moeten we natuurlijk vermijden. We moeten voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen, elke dode is er een te veel. Volhouden dus, afstand houden spaart echt levens en blijf een beetje lief en zorgzaam voor elkaar. Bijvoorbeeld door via secretariaat@aalten.nl namen door te geven van mensen die een bemoedigend kaartje goed kunnen gebruiken. Uit de reacties die we terug krijgen wordt dat erg gewaardeerd.

Het inspireert mij verder ook hoe nog steeds vele initiatieven waarin mensen omzien naar elkaar voortgang vinden en dat nog steeds ook nieuwe opgestart worden. Zo veel mensen zijn betrokken bij elkaar. Zoveel nieuwe contacten en samenwerkingen ontstaan. Mensen zijn zo verrassend creatief en innovatief om de crisis te bestrijden en de gevolgen te verzachten. Alles bij elkaar doen we het zo slecht nog niet, ik hoop dat u dat moed geeft en inspireert om te vol te houden.

Met een hartelijke groet en zoals altijd, houd afstand en houd moed!

Burgemeester Anton Stapelkamp

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden