Online theaterworkshops bij Theaterfabriek Gekkoo
Niets is te gek bij Theaterfabriek Gekkoo. Foto: Jolanda Doornenbal
Niets is te gek bij Theaterfabriek Gekkoo. Foto: Jolanda Doornenbal

Online theaterworkshops bij Theaterfabriek Gekkoo

GAANDEREN – Jongeren en volwassenen met een beperking die van theater houden kunnen vanaf dinsdagmiddag 2 juni gratis meedoen met online theaterworkshops van Theaterfabriek Gekkoo. Zeven achtereenvolgende dinsdagmiddagen nemen ze vanuit hun eigen woonomgeving deel aan het project ONLINE Samen-ZIJN. Daarin worden ze meegenomen naar de wereld van de verbeelding.

Door Josée Gruwel

“In deze coronatijd van aan huis gebonden zijn, kampen ook jongeren en volwassenen die zorg nodig hebben met gevoelens van eenzaamheid. Door het wegvallen van dag- en vrijetijdsbesteding is ook hun agenda leeg”, vertelt filmdocent Jorn Snelting van Gekkoo. “Omdat bij ons de fysieke lessen voor deze doelgroep wegvielen, zorgen we nu online voor een mooie, nieuwe vrijetijdsinvulling waarbij creativiteit en nieuwe ontmoetingen hand-in-hand gaan. We bedachten hiervoor ONLINE Samen-ZIJN, een project dat de fantasie prikkelt en dat voor nieuwe contacten kan zorgen. Het is een nieuw project dat mogelijk is gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie Gelderland.”

Hoe werkt het
Jongeren en volwassenen met een beperking, thuiswonend of in een instelling, kunnen vanaf dinsdag 2 juni tot en met dinsdag 17 juli meedoen met ONLINE Samen-ZIJN. Ook wie nooit eerder bij Gekkoo les volgde is van harte welkom bij de theaterfabriek die zich al meer dan tien jaar bezighoudt met?het geven van?theaterlessen?aan kinderen, jongeren en volwassenen, ook als die een beperking hebben.
Snelting: “Het enige dat de deelnemers voor ONLINE Samen-ZIJN nodig hebben is internet en een laptop, iPad of tablet met een microfoon en een webcam. Bij het inbellen, via Zoom, is er wellicht even hulp nodig van een ouder of begeleider.”
Eenmaal ingebeld, altijd op een vast tijdstip op de dinsdagmiddag, gaan de deelnemers steeds met twee docenten op een creatieve manier een uur aan de slag met tekst en muziek. Hierbij komen ze in een fantasierijke wereld terecht, een wereld ver weg van de wereld van nu waarin het coronavirus het leven overhoop haalt.
“Vanuit improvisatie maken we zelf een sprookje, videoclip of een hoorspel. We kunnen daarbij gebruik maken van beeld, geluid, speciale effecten en zelfgetekende virtuele achtergronden.”
Behalve voor een mooie inhoud van de workshops zorgen alle docenten – Pieter van Dijk, Jolijn Tuenter en Jorn Snelting – voor het welbevinden van de deelnemers. “Tijdens de workshops zorgen we voor een veilige omgeving waarin de jongeren en volwassenen zich vrij voelen om zich te uiten. We nemen de tijd voor ze en leggen stapje voor stapje uit.”
Om achteraf nog eens terug te kunnen kijken wordt er een film gemonteerd. Dit eindresultaat wordt in september online gepresenteerd aan alle deelnemers.

Aanmelden
Zin om mee te doen? Aanmelden kan tot vrijdag 29 mei via www.gekkoo.nl/onlinesamenzijn. Na aanmelding wordt door één van de docenten contact opgenomen voor een kort intakegesprek. Na dit gesprek worden de deelnemers ingedeeld in drie groepen van zes tot acht spelers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden