Medewerkers van de Wereldwinkel bij het Zwerfboekenkastje. Foto: Frank Vinkenvleugel
Medewerkers van de Wereldwinkel bij het Zwerfboekenkastje. Foto: Frank Vinkenvleugel

Kinderzwerfboekenkastje bij de Wereldwinkel Dinxperlo

DINXPERLO - Sinds een ruime twee weken staat er bij de Wereldwinkel in Dinxperlo een kinderzwerfboekenkastje. Hier kunnen kinderen tijdens de openingstijden van de winkel terecht om een boek uit te kiezen om mee naar huis te nemen om te lezen of om boeken te brengen om zo het kastje weer aan te vullen. Wereldwinkel-vrijwilliger en bestuurslid activiteiten Lidy Kip-Boland en vrijwilliger en voorzitter van de Wereldwinkel in Dinxperlo Anita Keuper vertellen over het ontstaan en het concept van het kinderzwerfboekenkastje.

Door Daniëlle Jolink

Het feit dat de bibliotheek vanwege de lockdown een hele tijd volledig gesloten was én dat Anita hoorde over een andere winkel waar ze ook een kinderzwerfboekenkastje hebben staan, bracht hen op het idee om in de wereldwinkel ook een Zwerfboekenkastje te beginnen. Anita vertelt: “Het concept van het kinderzwerfboekenkastje is duurzaam, iets wat precies aansluit op de doelstelling van de wereldwinkel. Ook past het kinderzwerfboekenkastje bij de filosofie van de wereldwinkel; alle kinderen naar school én aan het lezen krijgen.”

Dat laatste is ook precies de doelstelling van Kinder Zwerfboek dat onderdeel is van stichting Kinderhulp, die dit jaar tien jaar bestaat. Het kastje staat in de winkel tussen alle kleurige artikelen maar valt door zijn speelse vorm toch op. Het heeft het uiterlijk gekregen van een pakhuis met een vrolijk rood gekleurde gevel. Op de gevel prijken de originele woorden: Boek-pak-huis. “Het kastje is door Han, één van onze vrijwilligers,m gemaakt”, zo vertelt Lidy. “Om te laten zien dat er in de wereldwinkel een zwerfboekenkastje aanwezig is, hangt er een sticker op het raam. Op de voorkant van alle boeken zit een sticker van Kinder Zwerfboek en ook aan de binnenkant van het boek zit er één. Op deze sticker staat een code. Deze code kunnen de kinderen dan invullen op de website Kinderzwerfboek en zo kan de route van een boek gevolgd worden.” Boeken mogen uiteraard ook terug gebracht worden maar een boek doorgeven of achterlaten op bijvoorbeeld een camping of in een wachtkamer ergens is natuurlijk nog leuker. Op deze manier gaan de boeken ook echt aan het ‘zwerven’.

Op de website www.Kinderzwerfboek.nl kan men terecht voor meer informatie of voor het invullen van de code van het boek.Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden