Rutger Bregman. Foto: VPRO
Rutger Bregman. Foto: VPRO

Tegenlicht Meet Up over basisinkomen

Algemeen

BREDEVOORT - In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk in Bredevoort de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. De roep om een basisinkomen is sinds de coronacrisis versterkt. Veel zzp’ers en flexwerkers zitten zonder werk en dus zonder inkomen. In de online Tegenlicht Meet Up praten we vrijdag 19 juni over het onderwerp aan de hand van de Tegenlicht-uitzending ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’.

Een basisinkomen houdt in dat burgers een vast maandbedrag ontvangen zonder verplichtingen. Maar als je mensen zomaar geld geeft, gaan ze dan nog wel aan het werk? En hoe betalen we een basisinkomen? De eerste onderzoeksresultaten wereldwijd bewijzen dat de economische activiteit toeneemt, de gezondheid verbetert en scholing toeneemt.
De coronacrisis heeft de roep om een basisinkomen versterkt. Door de coronacrisis hebben honderdduizenden mensen ineens geen inkomen meer. Zij kunnen niet terugvallen op het huidige systeem van sociale zekerheid, want dat is ontworpen voor mensen met een vaste baan. De helft van de werkenden heeft geen vaste baan, omdat ze bijvoorbeeld flexwerker of zzp’er zijn. Een basisinkomen biedt allereerst bestaanszekerheid. In Spanje is vanaf heden een basisinkomen of ‘minimaal leefinkomen’ beschikbaar voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben.
Aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’ gaan de deelnemers met elkaar en met diverse deskundige gasten in gesprek over het basisinkomen. Namens de Vereniging Basisinkomen is Alexander de Roo te gast. Met hem wordt gesproken over onder andere de haalbaarheid van het basisinkomen, de voor- en nadelen, en over het experimenteren met een basisinkomen op lokale of regionale schaal. Zou bijvoorbeeld een proef met een Achterhoeks basisinkomen haalbaar zijn?
De online meet up vindt plaats via een digitaal platform. Iedereen krijgt de ruimte om mee te praten onder leiding van moderator Linda van der Berg. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl. In volgende edities van de Tegenlicht Meet Up over de maatschappij van morgen staan onder andere een nieuwe ecologische balans en de netwerksamenleving centraal.
De Tegenlicht Meet Up is op vrijdag 19 juni. Om 19.00 uur start de Tegenlicht-documentaire en om 20.00 uur start de meet up. Deelname: vrije gift.


www.koppelkerk.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant