Logo de-band.nl


Crowdfunding gestart voor stripboek over Gelderse geschiedenis

Regio - Acht organisaties in Gelderland en het Duitse Niederrhein-gebied zijn een crowdfundingcampagne gestart voor een stripboek over het hertogdom Gelre. Al meer dan honderd liefhebbers van de Gelderse geschiedenis hebben een donatie gedaan aan de stichting Cultuur- en ErfgoedLab. De campagne loopt tot 31 december 2018.

Bewustzijn over de eigen geschiedenis

Het stripboek is onderdeel van het project Grenzeloos Gelre. Het geschiedonderwijs in Nederland en Duitsland wordt voornamelijk vanuit nationaal perspectief verteld. Voor kinderen en inwoners in Gelderland en de Duitse grensregio Niederrhein betekent dit, dat het verleden zich ver van het eigen leefgebied afspeelt. Het project Grenzeloos Gelre brengt daar verandering. Met een stripboek en educatieve activiteiten over het voormalige hertogdom Gelre moet meer bewustzijn voor de eigen en gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis ontstaan.

Helpt u mee?

Donateurs van het stripboek ontvangen een passende tegenprestatie voor hun gift. Bij kleinere donaties krijgen gevers bijvoorbeeld een exemplaar van het stripboek, een speldje met het wapen van Gelre of een puzzel van het hertogdom Gelre cadeau. Voor een groter bedrag zien donateurs hun eigen hoofd, stad of gemeente terug in het stripverhaal. Alle tegenprestaties zijn terug te vinden op: voordekunst.nl/projecten/6237-grenzeloos-gelre-het-stripverhaal.

Over de grens

Het project gaat de huidige lands- en provinciegrenzen voorbij. Zo wordt het stripboek in het Nederlands en in het Duits uitgegeven. Gelderland en de Duitse grensregio waren namelijk eeuwenlang één hertogdom, één land. Dat begon allemaal in het Duitse plaatsje Geldern. Volgens de ontstaansmythe van Gelre leefde daar een bloeddorstige draak. Twee dappere ridders versloegen het beest en stichtten een kasteel. Het kasteel noemden zij Gelre. In de eeuwen daarna groeide het grondgebied van Gelre. Op haar hoogtepunt strekte de macht van de Gelderse hertog zich uit van Nieuwstadt bij Limburg tot aan de Nederlandse Waddenzee.

Educatieve activiteiten

Het blijft niet bij een stripverhaal. Grenzeloos Gelre maakt een innovatief lespakket en uitdagende activiteiten over de geschiedenis van het hertogdom Gelre. De activiteiten vinden plaats op vier locaties aan weerszijden van de grens (Zutphen, Geldern, Goch en Arnhem e.o.). Schoolklassen uit Gelderland en Niederrhein ontdekken samen hun gemeenschappelijke verleden. Verkleed als edelman, geestelijke, boer of burger voeren de kinderen opdrachten uit die hen spelenderwijs laten kennismaken met de geschiedenis van het hertogdom Gelre.

Over de partners

Het project is een samenwerking tussen Stichting Cultuur- en ErfgoedLab, Kloster Graefenthal, Geldersch Landschap en Kasteelen, Omroep Gelderland, Erfgoed Gelderland, Historischer Verein für Geldern und Umgegend en Historische Vereniging Zutphen. Het project wordt behalve met behulp van crowdfunding gefinancierd door subsidies van de Euregio en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Meer berichten

Shopbox