Acht uur overwerken voor de Heurne. Foto: Aaltense Uitdaging
Acht uur overwerken voor de Heurne. Foto: Aaltense Uitdaging

Aaltense Uitdaging heeft meerwaarde bewezen

Algemeen

'Machtig mooie club, waar nog meer is uit te halen'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Een structurele subsidie voor de Aaltense Uitdaging is niet meer omstreden. Het voorstel van burgemeester en wethouders om de organisatie voortaan een vaste jaarbijdrage van 10.000 euro te geven is een hamerstuk in de raadsvergadering van 7 juli. Penningmeester Jurgen van de Kamp en manager Marianne te Linde zijn niet verrast. “We hebben elkaar steeds vaker opgezocht”, zegt Van de Kamp, “We hebben een goed contact met de wethouder. We hebben nu een beter beeld van wat aan elkaar hebben.”

138 matches in 2019
De Aaltense Uitdaging bestaat sinds 2015. Verenigingen en instellingen kunnen een vraag stellen. Er kan behoefte zijn aan meubilair, maar het kan ook een vraag zijn over hoe je het beste kunt omgaan met vrijwilligers. Met zo’n vraag gaat Marianne te Linde op pad. Soms gaat dat snel. Zo werden er onlangs koffiemachines door de Bribus ter beschikking gesteld. Het aanbod werd gemeld en al snel melden de belangstellenden zich. Een mededeling over een vraag of een aanbod op de sociale media levert meestal snel allerlei reacties op. Vraag en aanbod bij elkaar brengen wordt een match genoemd. “In 2019 waren er 138 matches, die een maatschappelijke waarde van 140.000 euro vertegenwoordigen”, zegt Te Linde. Uitgangspunt daarbij is dat de matches met gesloten beurs tot stand worden gevraagd. Het is niet de bedoeling om bedrijven geld te vragen voor activiteiten.

Meer dan doorgeefluik
“We zijn meer dan alleen een doorgeefluik”, zegt te Linde. Zo wordt er jaarlijks de Beursvloer georganiseerd, waarop bedrijven en verenigingen en organisaties met elkaar in contact kunnen komen. Er worden bijeenkomsten georganiseerd om bijvoorbeeld de kennis van de besturen te vergroten. Vorig jaar werd samen met Heurns Belang 'Acht uur overwerken' georganiseerd. “Dat was een groot succes”, zegt Te Linde. “Er werd acht uur overgewerkt in het kader van de herinrichting van het Heurns Veld. Zulke projecten omarmen we graag.” Hierbij waren ruim 60 personen aanwezig, onder wie drie wethouders. “Op die avond zijn door het lokale bedrijfsleven toezeggingen gedaan voor ruim 20.000 euro.” Aan de uitvoering is inmiddels begonnen.

Betrokkenheid bedrijfsleven groeit
Een ander mooi voorbeeld vinden Te Linde en Van de Kamp de inzameling van mondkapjes. “Toen daar tijdens de coronacrisis groot gebrek aan bleek te zijn”, zegt Te Linde, “Hebben wij dit samen met de Uitdagingen in Doetinchem en Winterswijk opgepakt. We hebben 40 zorginstellingen met 30.0000 middelen kunnen helpen, waarmee zorgverleners zichzelf konden beschermen. Deze activiteit heeft ook vele mooie contacten bewerkstelligd.” De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd, dat allerlei activiteiten niet door konden gaan. “Maar nu komt alles langzaam weer op gang.” Te Linde is één dag per week werkzaam voor de Aaltense Uitdaging. Ze wordt ondersteund door een Matchgroep, waarin veertien personen zitten namens bedrijven en instellingen. Het aantal leden is toegenomen, wat aangeeft dat de betrokkenheid van het bedrijfsleven groeit. Deze groep helpt bij het voorbereiden van de beursvloer en het vinden van sponsoren. De bijdrage van de gemeente Aalten bedraagt de helft van de organisatiekosten. De andere helft moet binnen komen via bedrijven en subsidies. “Met de bijdrage van het bedrijfsleven gaat het goed”, zegt Van de Kamp. “Maar het mag beter.” De Aaltense Uitdaging heeft momenteel negentien 'vrienden', die de organisatie financieel ondersteunen.

Netwerk wordt groter
Hoewel de Aaltense Uitdaging zich inmiddels heeft bewezen, kan de naamsbekendheid nog wel vergroot worden. “Er zijn nog steeds verenigingen, die ons niet kennen”, zegt Te Linde, “Maar als ze ons eenmaal hebben gevonden dan komen ze vaker met een vraag.” Daarom is het voor Te Linde belangrijk dat ze een uitgebreid netwerk opbouwt in de gemeente. Samenwerking met anderen, ook met de Uitdagingen in andere gemeenten is eveneens belangrijk. “Ik heb regelmatig contact met de Talentverbinders van de gemeente. Maar ik ben ook betrokken bij activiteiten op het Sportpark Zuid. Daar liggen ook weer kansen voor ons.” Om zo veel mogelijk verenigingen en organisaties te bereiken is de Uitdaging soms een 'reizend circus'. “Dat is heel bewust. We zoeken overal de dorpshuizen op. De Aaltense Uitdaging is een machtig mooie club, waar nog veel meer is uit te halen.” Marianne te Linde zet zich daar graag voor in.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant