Randbericht | Pretpakket

Pretpakket

Ook als het over de plantengroei gaat zijn er rekkelijken en preciezen. Preciezen zijn tegen elke plant uit een buitenland, die zich hier vestigt. Deze exoten worden vaak als invasief aangeduid. Ze zijn een plaag en die moet bestreden worden. De rekkelijken sluiten hun ogen niet voor de problemen die sommige van die soorten veroorzaken. Het hoeft alleen niet te betekenen dat je meteen in paniek moet raken bij elke reuzenberenklauw. Rekkelijken als ik wijzen er graag op dat de bloeischermen van deze enorme plant heel veel insecten aantrekken.

In de flora van Nederland, waarvan onlangs een fraaie nieuwe editie verscheen, heten die exotische vreemdelingen neofieten. Dat betekent niets anders dan nieuwelingen en die kunnen inburgeren. Dat gebeurt met planten al eeuwenlang. Ook de granen zijn oorspronkelijk niet inheems. Ze zijn afkomstig uit dat door sommigen zo verfoeide Tweestromenland, het gebied tussen de Tigris en de Eufraat. Midden-Oosten zeggen we tegenwoordig. Met de granen kwamen brood en bier en de akkerkruiden als klaproos, kamille en korenbloem. Alleen een zeer precieze zal voorstellen, dat we al die klaprozen moeten verwijderen. Veel nieuwelingen zijn een vanzelfsprekend onderdeel van onze flora geworden, zonder dat ze enig nadelig effect hadden op andere planten.

Bovendien moet je niet te snel oordelen. Soms kan een soort in de eerste jaren van vestiging in Nederland een plaag zijn, maar is daar al snel geen sprake meer van. Bovendien verandert de wereld geleidelijk. Dat geldt ook voor de plantengroei. We hebben in de Oost-Achterhoek geen zeeën meer zoals in de geologische periode Trias. Of toendra’s zoals in de tijd van de ijstijden. Er zijn preciezen die vinden dat je helemaal niet moet ingrijpen in de natuur. Spontane ontwikkeling, laat alles groeien, wees niet ongeduldig als je een nieuwe natuur aanlegt. Kijk eerst wat er spontaan komt, voordat je met inzaaien begint. Maar ze willen dan wel dat al die invasieve vreemdelingen worden bestreden. Zelfs een precieze is soms rekkelijk.

Deze rekkelijke neigt dan soms meer naar de preciezen. Eerst eens 'kieken wat ’t wordt' is een goed streven. Ik begrijp dat dit niet overal kan. In een akkerrand die je braak laat liggen verschijnen spontaan soorten waarmee velen niet blij mee zijn. Dat blijft zolang die rand jaarlijks wordt geploegd. Gewenste soorten zaaien is dan een begrijpelijke keuze. Het is ook geen natuur, het is een vorm van landbouw met meer bloeiende planten die nuttig zijn voor insect en vogel. Maar liever niet met die pretpakketten met tuinplanten die zelfs nadelig zijn voor wilde planten. Al ben ik weer rekkelijk genoeg om te beseffen dat we dit probleem niet moeten overdrijven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden