Monique en Erica bij Hip Zonder Knip. Foto: Frank Vinkenvleugel
Monique en Erica bij Hip Zonder Knip. Foto: Frank Vinkenvleugel

Hip Zonder Knip: leuke kleding voor iedereen

DINXPERLO - Ondanks dat ‘Hip Zonder knip’ onlangs vijf jaar bestond, is niet iedereen bekend met de werkwijze van deze 'kledingwinkel'. In het Kulturhus zijn de vrijwilligers van Hip Zonder Knip onder de vlag van Figulus Welzijn wekelijks bezig met een soort ‘ruilhandel’ in kleding en accessoires. Iedereen is er van harte welkom.

Door Waltraud Wensink

Monique en Femke Lammers, Erica Baten, Greet Nijstad, Johanna Koskamp, Silvia en Celine te Kaat en Tanja Klein Hesselink zijn de dames die zich belangeloos inzetten voor dit mooie initiatief. Monique: ”We draaien al best lang maar nog steeds blijkt dat veel mensen nog nooit gehoord hebben van Hip Zonder Knip, en dat ze nog nooit geweest zijn. Dat is best wel jammer want we hebben toch leuke kleding in de aanbieding en dat allemaal zonder dat je er voor moet betalen. Het doel is om kleding te komen ruilen. Je brengt zelf leuke kleding naar ons toe, en je mag er iets anders voor terug nemen en het kost je geen cent.”

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar niets is minder waar. Boven in het Kulturhus in de ruimte van Hip Zonder Knip hangen er leuke jurkjes, truitjes, broeken, rokken, bllouses en jassen. Erica: “We hebben er zelfs schoenen staan en leuke nieuwe armbanden. Als je kleding inbrengt wordt het door een van de vrijwilligers uitgezocht en gecontroleerd of het geschikt is om nog een ronde mee te gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat er beschadigde of vuile spullen worden ingenomen. We willen daarmee waarborgen dat het om goede kleding gaat. We hebben daarbij de afspraak dat we geen ondergoed, sokken of badkleding aannemen tenzij het om nieuwe artikelen gaat."

Ook voor mannen
Monique: "Bij Hip Zonder Knip denkt men in eerste instantie misschien aan kleding voor kinderen en vrouwen, maar ook mannenkleding is van harte welkom, graag zelfs. We hebben kleding vanaf maatje 98 tot en met 176 voor de kinderen, grote en kleine maten voor de dames, zwangerschapskleding en daarnaast kleding voor jongens en heren. Voor de baby’s krijgen we ook wel eens spulletjes, maar die leggen we dan even zolang weg tot er iemand gericht naar komt vragen en het goed kan gebruiken. Dat is niet omdat we die kleding niet leuk vinden maar we zijn nu eenmaal afhankelijk van de ruimte die we ter beschikking hebben.”

Blij met Figulus
Erica:” We zijn blij dat Figulus Welzijn dit initiatief ondersteunt en faciliteert. Toen we een aantal jaren terug met dit idee kwamen konden we meteen op hun medewerking rekenen." Steffan Rexwinkel van Figulus Welzijn: ”Wij ondersteunen graag allerlei initiatieven en helpen bij het opzetten en het faciliteren. De uitwerking ligt verder bij de werkgroep met vrijwilligers maar ze kunnen ten allen tijde bij ons terecht als er vragen zijn of dat ze ergens hulp bij nodig hebben.”

Geschikt voor iedereen
Of je nu een dikke portemonnee hebt of juist een beperkt budget, het maakt niet uit bij Hip Zonder Knip. Monique: ”Iedereen is welkom. We willen graag duidelijk maken dat mensen zich niet hoeven te schamen als ze hier komen. Je eigen kleding gaat een tweede ronde mee, en zelf kun je iets leuks uitzoeken zodat je nog eens kunt wisselen van outfit, en daar is helemaal niks mis mee. De spullen zijn schoon en worden door ons nagekeken, dus doe er je voordeel mee.”

En dat deed Waltraud, schrijfster van dit artikel: ze zag een leuk jasje hangen dat ze gelijk de volgende dag is gaan ruilen voor andere spullen uit haar kast. Zo gemakkelijk gaat dat. Erica: ”We benadrukken wel dat de kleiding na inlevering in ons bezit is en dat wij dan ook verder beslissen of het wel een ronde mee kan of dat we het moeten afvoeren naar de kledingcontainer. Soms zijn spulletjes helaas niet geschikt voor een nieuwe ronde. Daar letten we goed op."

Soms komt het voor dat iemand niks om te ruilen kan vinden. “Dan drink je even een kop koffie of thee en kom je een andere keer terug. Het sociale aspect is ook erg belangrijk”, aldus Monique. ”We hebben nu echter nog even te maken met een aantal coronamaatregelen en dat betekent dat we niet meer dan vier personen tegelijk in de ruimte kunnen laten. Het kan dan zijn dat mensen even op elkaar moeten wachten.” Erica: ”Wie het lastig vindt om te komen ruilen, kan een berichtje achterlaten bij Figulus Welzijn. Zij zorgen dan dat iemand van de werkgroep contact opneemt om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Wij vinden het belangrijk dat kleding een tweede ronde krijgt en bij de juiste mensen terecht komt.”

Op dit moment is Hip Zonder Knip geopend op woensdag van 18:30 tot 20:30 uur en als de coronamaatregelen het toelaten gaat Hip Zonder Knip in september weer open op dinsdag van 19.30 tot 20.30 uur en op donderdag van 19:00 tot 20:30 uur. Hip Zonder Knip bij Figulus Welzijn in het Kulturhus is gesloten van 3 tot en met 21 augustus. Op 26 augustus zijn de vrijwilligers van ‘Hip Zonder Knip’ weer aanwezig en kan er weer volop worden geruild.

Voor meer informatie, vragen, of bijzondere verzoeken in verband met Hip Zonder Knip kan men mailen met S.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of reageren op de facebookpagina van Hip Zonder Knip. Ook kan men altijd één van de vrijwilligers van Hip Zonder Knip aanspreken met vragen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden