Van links af Werner Brand, Freek Diersen en Johannes Hoven, bij de St. Michaelskirche, op de plek waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden.  Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af Werner Brand, Freek Diersen en Johannes Hoven, bij de St. Michaelskirche, op de plek waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Minister komt prijs uitreiken in 'Dinxperwick'

Algemeen

SUDERWICK / DINXPERLO - Zeer vereerd zijn Johannes Hoven, Werner Brand en Freek Diersen, dat de allereerste Heimatpreis van Nordrhein-Westfalen wordt uitgereikt door Ina Scharrenbach, minister 'für Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung' van Nordrhein-Westfalen. Het project 'Heimat und Zukunft gestalten an der Grenze: nebeneinander un gemeinsam, denn Heimat kennt keine Grenzen' werd ingediend door de Heimatverein Suderwick en het burgerinitiatief Dinxperwick. "Maar het was nooit zo succesvol geweest als we niet zoveel medewerking hadden gehad van Dinxpers Belang en van Bewaar 't Olde uit Dinxperlo. Vandaar dat we hen nadrukkelijk in de hulde willen betrekken", stelt Johannes Hoven van de Heimatverein Suderwick.

Door Lydia ter Welle

Het project 'Heimat und Zukunft gestalten an der Grenze: nebeneinander un gemeinsam, denn Heimat kennt keine Grenzen' was niet alleen goed voor de winst in de Stadt Bocholt, maar werd ook eerste in de Kreis Borken. Daarom mocht het project meedingen om de Landespreis. Eind maart werd bekend dat het project maar liefst 179 projecten - allemaal winnaars in hun gemeente - achter zich heeft gelaten.

'Thuis'
Het project omvat allerlei onderdelen, zoals de plannen om samen 75 jaar vrijheid te vieren, onder andere door 'Die Grenze Blüht', waarbij dit jaar de grens - dankzij de gezamenlijke inspanningen van Suderwick en Dinxperlo - een grote bloemenzee werd. Ook de inspanningen om de historie van de grens via informatiepanelen op allerlei plaatsen zichtbaar te maken, valt er onder, net als samenbrengen en publiceren van alle informatie over 'van alles en meer' onder de vlag van BI Dinxperwick. Samen thuis zijn aan de grens: dat is het gezamenlijk streven van de vier organisaties: BI Dinxperwick, Dinxpers Belang, Heimatverein en Bewaar 't Olde.
"Want 'Heimat' staat in dit verband voor 'thuis'. En dat is wat we in dit project met succes laten zien: iedereen voelt zich thuis in het grensdorp, of ze nu een Duits of een Nederlands paspoort hebben, en of ze nu een Nederlands of Duits postadres hebben. Want: Heimat kennt keine Grenzen / Thuis kent geen grenzen", leggen Hoven, Brand en Diersen gezamenlijk uit, in een genoeglijke combinatie van Duits, Nederlands en 'Platt', dat uitstekend te volgen is.

Presentatie en film
De 'Landesheimatpreis' zou eigenlijk worden uitgereikt op een congres in Wuppertal. Vanwege corona ging dat congres niet door. Die prijs, bestaande uit een bedrag van 10.000 euro; die prijs komt de minister nu naar Suderwick brengen op donderdag 6 augustus. Dan vindt er een strak geregisseerd programma plaats. "De minister maakt die dag een hele toer door Münsterland, en heeft maar beperkt tijd. Daar komen dan nog eens de coronamaatregelen bij, dus we hebben ons aan allerlei regels te houden. En omdat zowel Duitse en Nederlandse regel van toepassing zijn, moeten we het goed regisseren. Op het programma staat in elk geval het laten zien van de presentatie, zoals die zou worden vertoond op het congres, eind maart, en verder laten we de film Die Grenze Blüht zien. En we laten de minister proeven van allerlei lekkers uit Dinxperwick. Zoals bijvoorbeeld brood gebakken in de gerestaureerde traditionele houtoven van Bewaar 't Olde", verklapt Diersen. Ook willen de prijswinnaars dan vertellen wat ze van plan zijn te doen met het gewonnen geld.

Donderdag 6 augustus
De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 6 augustus. vanaf 14.15 uur, bij de Michaelskirche aan de Heelweg. "Dus echt op de grens", glundert Hoven. "Daar wordt een gedeelte van de straat afgezet; daar mogen alleen genodigden komen, vanwege de coronamaatregelen. We hadden er graag een uitgebreid feestelijk programma van gemaakt waar iedereen welkom bij is, maar dat is helaas niet mogelijk. Maar mensen uit Suderwick en Dinxperlo kunnen wel een beetje meegenieten van de uitreiking, als ze de coronamaatregelen maar respecteren."

De eerste plaats in de Kreis Borken maakte dat het project ook mocht meedingen naar de Landesheimatpreis. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant