De aanwezigen zitten coronaproof verspreid door de Dorpskerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
De aanwezigen zitten coronaproof verspreid door de Dorpskerk. Foto: Frank Vinkenvleugel

Concept-Centrumvisie met belangstelling ontvangen

Algemeen

Tot 14 augustus reacties welkom

Door Lydia ter Welle

DINXPERLO - Drie informatie-avonden over het concept voor de Centrumvisie Dinxperlo waren er afgelopen week in de Dorpskerk. Elk van die avonden begon met een woord van welkom van wethouder Ted Kok, gevolgd door een presentatie van het conceptplan door Stefan van Aarle. Elk van de avonden werd goed bezocht.

Op de woensdagavond zaten zo'n zestig belangstellenden, keurig volgens de anderhalvemeterregel 'neergezet', in de prachtig verbouwde Dorpskerk, waar dankzij de geluidsinstallatie en de vijf grote beeldschermen voor iedereen de presentatie goed te volgen was. Het verspreid zitten was geen enkel probleem, of het moest zijn voor Ted Kok, die tot taak had om te zorgen dat de vragenstellers voor iedereen verstaanbaar waren. Hij heeft heel wat meters gemaakt met de 'hengel' met de microfoon eraan.

Stefan van Aarle wist de aanwezigen zonder moeite mee te nemen in zijn verhaal over de manier hoe hij en zijn team tot het concept voor de Centrumvisie zijn gekomen en wat de afwegingen waren. Hij prees daarbij de betrokkenheid en de inzet van de mensen, veelal Dinxperloërs, die deel uitmaakten van één van de twee werkgroepen, van de begeleidingscommissie en ook van iedereen die op welke manier dan ook inbreng had. Door mee te werken aan enquêtes, aan vraaggesprekken, door ideeën aan te dragen en meningen door te geven. "Dankzij al die inbreng hebben we Dinxperlo goed leren kennen, we weten wat er speelt en samen met gegevens die uit allerlei onderzoeken bekend zijn, kregen we zo een beeld van het centrum. Daarop hebben we de 'SWAT-anlyse' losgelaten, wat wil zeggen dat we hebben aangegeven wat de sterke en zwakke punten zijn van Dinxperlo en wat de kansen zijn en wat de bedreigingen."

Huiskamer
Er vielen een paar dingen op: Dinxperlo, ooit 'groene parel van de Achterhoek' vanwege al het groen in het centrum, is nu zo ongeveer het meest 'versteende' dorp van de Achterhoek. En parkeergelegenheid is er wel, maar wordt onvoldoende duidelijk aangegeven. Ook werd geconstateerd dat in Dinxperlo een echt 'hart van dorp' ontbreekt. Van Aarle: "Je hebt hier het Prins Clausplein waar volgens iedereen normaal gesproken de evenementen plaatsvinden. Dat zou het warme kloppende hart van het dorp moeten zijn. Maar wat mij opviel: ze hebben er gewoon van alles neer'gegooid' wat ze kwijt moesten: auto's, vuilcontainers, zowel ondergronds als bovengronds, een fontein, een visboer, en ook nog bankjes ... En groen, zo belangrijk om mensen het gevoel van beschutting, van aangenaam vertoeven te geven, dat ontbreekt ook hier bijna helemaal."

Koninkrijkjes
Ook viel het de samenstellers van de visie op, dat de kwestie 'supermarkten' zo ongeveer alles 'in gijzeling' hield. Vanwege het gehakketak over hoe en waar de Aldi en Jumbo zouden moeten komen, stokten allerlei andere processen in Dinxperlo. "En nog erger: daardoor zijn er in Dinxperlo allemaal kleine 'koninkrijkjes' ontstaan. En die streden allemaal tegen elkaar, terwijl samenwerken juist zo belangrijk is. Daarom zijn we nu al bezig met het opstellen van een profiel voor een centrummanager, die de samenwerking op alle fronten vlot kan trekken en alle neuzen dezelfde kant op moet krijgen. Want dat is echt van levensbelang voor Dinxperlo", aldus Van Aarle.

Vanuit de voors en tegens van vier scenario's werd een concept voor de visie opgesteld. Die omvat tien ambities: eigen kracht van Dinxperlo versterken, een nieuw dorpshart creëren, een compact centrum creëren waar mensen graag verblijven, zorgen voor vergroening, optimaliseren boodschappenaanbod, optimaliseren weekmarkt, centrum goed bereikbaar en veilig maken, gecontroleerd inzetten op woningbouw, kansen (grens)toerisme benutten, samenwerking verbeteren. "En uit die ambities kiezen we er niet maar een paar, maar we streven er naar om ze allemaal waar te maken", aldus projectbegeleider Van Aarle. Daarom is een stappenplan met een agenda opgesteld, waarin staat wanneer wat wordt gerealiseerd. Aan sommige punten wordt nu al gewerkt, zoals aan samenwerking verbeteren.

Aldi en Jumbo
Ook aan de supermarktkwestie wordt al druk gewerkt. Zo is er een plan om de Aldi geheel te vernieuwen, met een parkeerterrein op het terrein Wilhelminastraat 7. De eigenaar van het vastgoed is al in een vergevorderd stadium met de verkenning van de mogelijkheden. Voor de Jumbo is het terrein van de MGW de beoogde locatie. "Natuurlijk hebben we ook locatie De Wegwijzer bekeken. Het zou qua nu gewenste oppervlakte misschien nèt kunnen, maar de negatieve gevolgen zijn zoveel groter dan de positieve, dat eigenlijk iedereen voor de locatie MGW koos als plek voor de Jumbo.Het Wegwijzerterrein kan dan worden ingezet om een groene, visuele en fiets- en wandelverbinding te leggen met de Weverstraat, en verder kan er wat - specifiek gekozen - woningbouw plaatsvinden", legt Van Aarle uit.

Vragen
Van de aanwezige belangstellenden kwamen vooral vragen over de vergroening, over parkeren en veiligheid. "Ik zie graag weer veel meer groen in Dinxperlo. Graag ook weer bomen. Goed voor schaduw, mooier. Alleen: worden het dan van die kleine prutsboompjes? Want ik zou nog zo graag Dinxperlo met grote bomen zien. En ik ben al 66 ...", merkte een dame op. Ze kon worden gerustgesteld: het plan gaat uit van veel groen, en zeker ook al wat grotere bomen. Een ander vroeg hoe het nu mogelijk is om in de 'huiskamer van Dinxperlo', op het Prins Clausplein, naast bankjes, terrassen, een waterornament, ook nog wat parkeren toe te staan. "Dat is toch niet veilig, voetgangers, spelende kinderen en auto's op één plek?" Van Aarle gaf aan, dat daarom de herinrichting van het centrum belangrijk is: "Door de manier van inrichten van kun je heel goed duidelijk maken dat de auto niet meer de baas is, maar dat de voetganger, de fietser dat zijn. En parkeren moet echt mogelijk blijven, daar, en ook elders in het centrum. Het zorgt ook immers voor reuring, en goede bereikbaarheid, ook per auto, is van belang voor de ondernemers."

Reacties welkom
Alle stukken betreffende de concept-versie van de Centrumvisie Dinxperlo zijn te vinden op (en te downloaden van) de website van de gemeente Aalten. Tot 14 augustus heeft iedereen gelegenheid een opmerking of aanvulling in te sturen. Zowel Stefan van Aarle als Ted Kok benadrukken dat reacties, opmerkingen, tips en ideeën welkom zijn. "We nemen alles wat binnenkomt mee bij het bepalen van de uiteindelijke visie zoals die door het college aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd", aldus Van Aarle. Wethouder Kok vult nog aan: "Dat mogen best ook positieve reacties zijn!"

Op basis van de geluiden op de informatieavond op woensdag lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het concept voor de Centrumvisie op veel steun kan rekenen in Dinxperlo. Wel is er hier en daar misschien nog wat twijfel over de haalbaarheid van alle ambities, vooral ook omdat er flink wat kosten mee gemoeid zijn. Daarover beloofde Kok trouwens: "Ik ga mijn uiterste best doen om alle mogelijke bronnen in de vorm van fondsen en subsidies aan te boren die nodig zijn om met deze visie het centrum van Dinxperlo klaar te maken voor de toekomst."

Stefan van Aarle tijdens de presentatie van de centrumvisie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Syefan van Aarle en Ted Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Ted Kok maakte de nodige meters met de 'hengel' met microfoon. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant