Dina van Balen met haar gedichtenbundel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dina van Balen met haar gedichtenbundel. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gedichtenbundel Dichterbij dEliefste na verlies zoontje Eli

BREEDENBROEK - Dina van Balen heeft na het overlijden van haar zoontje Eli een ontroerende gedichtenbundel geschreven, getiteld: Dichterbij dEliefste. Ze hoopt met de bundel anderen, die een soortgelijk verlies overkwam, iets mee te geven als troost.

Door Waltraud Wensink

"Het is bijna niet te omschrijven wat ouders van een overleden kindje moeten doorstaan. Het verdriet dat je met je meedraagt, de pijn, de onmacht, het gemis, maar ook hoe de omgeving er op reageert, of juist niet reageert. Dat heb ik omgezet in woorden en gebundeld in ‘Dichterbij dEliefste’." Dina vertelt hoe zij en haar vriend omgaan met het verlies van hun zoontje Eli die twaalf dagen na zijn geboorte is overleden. Over de titel vertelt ze: "‘Dichter’ staat voor mij als dichter, en voor ‘dichterbij Eli', ‘dEliefste verwijst naar de naam van ons liefste kindje Eli. Daarom staat de letter E in de naam van de bundel ook met een hoofdletter.” Elize Navis, grafisch vormgeefster, heeft prima werk verricht in de wijze waarop de bundel is vormgegeven. Dina: ”Samen zijn we tot dit mooie resultaat gekomen. Daar ben ik enorm trots op. Het geeft als het ware de omgeving weer waarin we ons kindje visualiseren, een soort van ‘fairy dust’ (sprookjesstof; red.), net als in ‘Neverland’ uit de Peter Pan-verhalen. Dat is echter onze persoonlijk invulling. Anderen zien er misschien weer iets anders in, iets dat bij hun eigen fantasieën en droombeelden past.”

“Onze zoon Eli is na een zwangerschap van 28 weken geboren en na twaalf onzekere dagen moesten we hem laten gaan. Je kunt je er bijna geen voorstelling van maken wat dat met je doet”, vertelt Dina. ”Je probeert het te verweven in je leven, hem mee te nemen in het leven dat zo anders is gegaan dan dat we ons hadden voorgesteld. In mijn telefoon had ik diverse gedichtjes opgeslagen die ik had geschreven, als een manier om me te uiten en om van me af te praten. Ik heb die gedichtjes laten lezen aan de psycholoog die mij in het proces rondom het verlies van Eli ondersteunt. Zij vond ze erg mooi en stimuleerde mij om ze ook te delen met familie en vrienden. Ook omdat ik geen ‘prater’ ben. Ik kreeg hele mooie en positieve reacties op de gedichtjes, en zo kon ik steeds meer het verdriet van me af schrijven. Langzaam aan gaat het iets beter. Maar het gaat nooit over”, zegt Dina, "en dat hoeft ook niet." De tijd doet wel iets, volgens Dina. "Maar het vergeten of minder pijn doen, dat is er niet bij. Gaandeweg ben ik wel iets meer open geworden over mijn gevoelens, maar ik deel nog steeds niet alles.”

Dina komt sterk en moedig over, en de wijze waarop ze haar verhaal vertelt, zorgt voor emoties bij wie naar haar luistert. Dina vertelt: “Nadat ik mooie reacties had gekregen van lotgenoten op een aantal gedichten op Instagram, ontstond langzaam het idee om de gedichten te bundelen in een boekje. Samen met Elize heb ik een selectie van gedichtjes gemaakt. Dat zijn er uiteindelijk 55 geworden.”

De gedichtjes zijn pakkend, zelfs voor iemand die zelf niet zo'n aangrijpend verlies heeft geleden. Dina: ”Er staan ook gedichten in voor speciale dagen, zoals Vader- of Moederdag, of voor feestdagen zoals Kerstmis of Nieuwjaar. Want juist op die speciale dagen is het gemis nog groter.” De gedichten zijn gebundeld in een soort van ringbandje waardoor het eenvoudig is neer te zetten, met juist dat ene gedicht zichtbaar, dat gedicht dat op dat moment toepasselijk is. Dina: "Dat kunnen gedichten voor die speciale dagen zijn, maar misschien ook wel een ander gedichtje dat jou op dat moment erg aanspreekt."

'Iedereen mag weten dat ik van je hou'
Dina vervolgt: "Eli is diegene die ons mama en papa heeft gemaakt en hij is en blijft voor ons heel bijzonder. We merken dat het voor mensen van buitenaf soms lastig is hoe ze ons moeten benaderen of aanspreken. Soms hoef je niet eens iets te zeggen, dan is luisteren, zelfs samen stil zijn, al voldoende. Ik wil graag mensen vertellen over wat er gebeurd is, en wat dat met me doet. Maar ook de mensen laten weten dat ik nog steeds dezelfde Dina ben, ook al is Eli niet meer zichtbaar bij ons. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze ons nog meer verdrietig maken door erover te praten. De pijn van binnen blijft maar nog meer verdrietig dan dat we al zijn, worden we niet. Iedere moeder praat graag over haar kinderen en dat is bij mij niet anders. Ook al is onze Eli er niet meer. Het is voor ons als ouders fijn als anderen dat begrijpen, naar ons luisteren, en erover praten niet als taboe wordt gezien.”
Er staat een regel in een van de gedichtjes die mooi weergeeft wat Dina bedoelt: 'Jij bent mijn alles en mijn hele wereld, iedereen mag weten dat ik van je hou'.

Troost
De gedichten van Dina worden ook gebruikt in magazines en boeken, gerelateerd aan het thema, dus aan rouwen en het verlies van een kindje. Veel mensen, die hetzelfde overkwam als de ouders van Eli, ervaren de bundel met gedichtjes als steun.
Voor Dina voelt het wel eens dubbel. ”Aan de ene kant is het boekje met gedichtjes hartstikke mooi, en ben ik er trots op. Maar het is ook verdrietig, want natuurlijk wil ik eigenlijk gewoon graag Eli in mijn armen houden."

”Het is allemaal zo enorm intens", geeft Dina aan. ”Je kunt niet na zes weken of een half jaar zeggen ‘nu ben ik er over heen’, dat is waanzin want zo werkt het niet. Verdriet is iets wat je ook niet op een schaal kunt leggen om af te wegen wat erger is. Verdriet, dat is voor iedereen persoonlijk. In de loop van het rouwproces heb ik mijn baan als bewegingsdocent weer opgepakt. Ik was me ervan bewust dat ik toen kwetsbaar was, minder stevig in mijn schoenen stond. Ik wist niet hoe mensen zouden reageren en ook niet hoe ik zelf zou reageren. Dat kostte enorm veel energie. Dat zal ongetwijfeld voor iedereen gelden, voor alle ouders die dit hebben meegemaakt. Met mijn gedichtenbundel wil ik graag een stukje erkenning voor dat wat we meemaken. En herkenning, troost, medeleven en openheid bieden. Maar vooral ook Eli’s naam in de wereld zetten. Want ik heb het ook voor Eli gemaakt."

De gedichtenbundel van Dina van Balen is te bestellen via de www.dichterbijdeliefste.nl of te koop bij Kris# interieuradvies & conceptstore in de Hogestraat in Dinxperlo. Met de opbrengst van de bundel wil Dina projecten steunen voor ouders en lotgenoten.


Instagram ‘dichterbijdeliefste’

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden