Klaar voor vertrek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Klaar voor vertrek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Met Stichting Ambulancewens naar het Sauerland

Algemeen

DINXPERLO - Henk en Joke Doornink hadden niet gedacht dat ze nog eens naar hun geliefde Sauerland zouden gaan. Stichting Ambulancewens maakt het echter mogelijk en zo gaan Joke en Henk vergezeld van hun twee volwassen kinderen naar Sauerland om nog eens fijn te genieten.

Door Waltraud Wensink

Henk en Joke Doornink zijn al 58 jaar getrouwd en wonen sinds een aantal jaren in een aanleunwoning omdat de gezondheidstoestand van Henk meer en meer achteruitging. Hij heeft te kampen met aandoeningen die niet beter zullen worden en in de toekomst zelf zullen verergeren. Daar zijn zowel Henk als zijn vrouw zich terdege van bewust. Voordat Henk met gezondheidsproblemen te maken kreeg waren het actieve vakantiegangers. Ze hebben al heel wat reisjes samen gemaakt. Ze kwamen op de mooiste plekken maar niks kon tippen aan hun geliefde Sauerland. Henk: "We zijn bijna 35 jaar achtereen naar het Sauerland geweest, telkens naar dezelfde plek en bij dezelfde familie in Bödefeld. Als we eens een keer ergens anders naar toe waren geweest, wilden we het jaar daarop wel dubbel naar Sauerland, zo goed beviel ons dat. Het voelde een beetje als ons tweede thuis.” Het echtpaar was er echt 'kind aan huis' en staat zelfs afgebeeld in de folder van de vakantiewoning.

Wens was al snel duidelijk
In het ziekenhuis waar Henk onder controle is werd de familie Doornink geattendeerd op Stichting Ambulancewens. Joke: ”Ze wilden ons niet bang maken, maar gaven wel aan dat - als we nog iets te wensen hadden - we dat nu zouden moeten doen, want nu kan het nog. We vroegen Henk wat hij graag nog eens zou willen. Onze kinderen Diana en Henry waren er ook bij en alle drie wisten we eigenlijk al wat hij zou antwoorden. Dat was: ”Ik zou graag nog eens naar het vakantiehuis in het Sauerland willen.” Op eigen kracht konden we die reis niet meer maken. Henk rijdt geen auto meer, is snel vermoeid. Hij kan dat lichamelijk niet aan. Ook de kinderen durfden de reis met pa niet echt aan uit angst dat er onderweg iets mis zou gaan.”

Er werd overlegd en er werden gesprekken gevoerd met de mensen van de Stichting en binnen afzienbare tijd was de wens al geregeld. Henk en Joke gaan met een speciale ambulance naar het Sauerland en er gaan gespecialiseerde hulpverleners mee om ze tijdens de reis en het verblijf te ondersteunen waar nodig is. Op die manier kunnen ze op vakantie en hoeven ze zich geen zorgen te maken over de medische aspecten en de zorg die Henk nodig heeft. Alles wordt geregeld door Stichting Ambulancewens en het enige wat Henk en Joke hoeven te doen is hun tas inpakken en genieten. De kinderen gaan op eigen gelegenheid ook naar dezelfde plek om deze bijzondere gebeurtenis te delen met hun ouders.

'In mijn hoofd mankeert me niks, maar lichamelijk wordt het steeds lastiger'


Henk verheugt zich enorm op het reisje naar het Sauerland maar vraagt zich wel een beetje af wat anderen er van denken. Henk: ”Ik weet dat ik me daar niks van aan moet trekken maar aan de buitenkant zie je aan mij niks als ik zoals nu op de bank zit, in mijn hoofd is het allemaal nog in orde maar lichamelijk wordt het steeds moeilijker en kan ik het allemaal niet meer goed volhouden. We weten dat ik achteruit ga. maar ik heb soms het gevoel dat ik me moet verantwoorden. Gelukkig kan ik nog wel met de rollator op mijn goede dagen tot aan de Duitse bakker komen, dat vind ik erg gezellig. Ik speelde altijd trekzak maar dat kan ik nu niet meer en ook de auto hebben we al een tijd geleden ingeruild voor een scootmobiel.”

"Ik ga een paar dagen naar het Sauerland en ik mag dan zelf zeggen wat ik daar graag wil doen. Hier thuis heb ik niks te vertellen maar daar heb ik het voor het zeggen”, lacht hij met een knipoog naar Joke. Joke lacht met hem mee en weet hoe hij het bedoelt. Ook voor Joke is deze korte vakantie welkom en kijkt ze er net als haar man naar uit om te gaan.

Joke: ”We hoeven geen duur hotel, of naar een ver en luxe oord, je doet ons het grootste plezier met onze eigen ‘Ferienwohnung’ in Sauerland waar we al jaren naar toe gingen. De reis zal best vermoeiend worden voor Henk, maar hij kan rusten wanneer hij wil rusten, en als hij onderweg even wil stoppen voor een bakje koffie met een stukje taart dan kan dat allemaal.” Henk vult aan: ”In mijn hoofd heb ik al een hele planning klaar voor de komende dagen, maar als we alles doen wat ik wil, komen we tijd tekort en dan is het nog de vraag of het allemaal niet te vermoeiend is.”

De familie Doornink heeft al veel mooie herinneringen aan het Sauerland en zijn ze vast van plan er nog een paar bij te maken. “Ik hoop wel dat het een beetje mooi weer wordt”, geeft Henk aan. ”Ik zei al Petrus, denk dr an, we willen wel mooi weer...” Maar zelfs als de weergoden hen niet goed gezind zijn zullen ze genieten van deze reis., mogelijk gemaakt door stichting Ambulancewens. De stichting kan deze en andere wensen vervullen dankzij donaties en schenkingen. Meer informatie is te vinden op de website.


www.ambulancewens.nl

Foto: Frank Vinkenvleugel
Samen onderweg. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant