Columns

Randbericht | Bomen over bomen

Bomen over bomen

Waar was het de laatste twee weken het aangenaamst? Waarschijnlijk nergens. Het minst onaangenaam? Dan was de kelder in mijn huis de beste plek om te verblijven. Daarna heb ik toch vooral de schaduw van bomen als zeer aangenaam ervaren. Al kon je daar ook merken dat het in de loop van de middag te warm werd.

Dat bomen een gunstig effect hebben op de temperatuur mag zo langzamerhand wel als bekend worden verondersteld. Wie denkt dat een parasol goed helpt, moet echt eens langer in de schaduw van een boom. Zelf heb ik de meeste schaduw van twee bijna 30 jaar oude hazelaars, die geen boom mogen heten omdat ze struikgewas zijn.

In ons tijdsgewricht waarin de zomers steeds warmer en droger worden, kan de mate van verkoeling die bomen geven een belangrijk criterium worden voor mensen, die willen verhuizen. Natuurlijk zijn er talloze overwegingen die bepalen waar je gaat wonen. De aanwezigheid van goede voorzieningen, de prijs van de huizen en de vaste woonlasten spelen eveneens een belangrijke rol. Ik ben er echter van overtuigd dat de aanwezigheid van groen steeds belangrijker zal worden.

Deze week werd daarvoor een handig hulpmiddel gehanteerd: een tabel met het aantal bomen per inwoner. In de gemeente Amsterdam kun je dan beter niet komen. Daar is er slechts 0,3 boom per inwoner. Het beste kun je verblijven in het Gelderse Rozendaal, waar elke inwoner over 128 bomen beschikt. Deze gemeente is klein, zodat er niet veel ruimte zal zijn voor nieuwe inwoners.

In de Achterhoek is er genoeg plaats en daar zijn al veel meer bomen beschikbaar per inwoner dan in Amsterdam. Even wat cijfers: Aalten 5,2 bomen per inwoner, Berkelland 9,1, Oost Gelre 4,6 en Winterswijk 10,1. Dan is wel duidelijk waar je in de Achterhoek het beste kunt zijn en ik prijs me gelukkig dat ik daar al woon. Zelf heb ik veel meer dan 10 bomen bij mijn huis, maar dan tel ik jonge kastanjes en hazelaars mee. Het trotst ben ik op de lijsterbes in de dakgoot.

Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij zo’n overzicht, want het gaat om gemiddelden. Een indicatie ik het wel en het mag een aansporing zijn voor Aalten om in ieder geval de oostelijke buurgemeente voorbij te streven. Gezonde ambities zijn altijd goed en de bewoners, die over 50 jaar nog steeds in Aalten wonen zullen het waarderen. Zullen we zeggen twee keer zoveel bomen in tien jaar? Dan moeten er 14.000 bomen per jaar aangeplant worden. Oftewel een halve per inwoner per jaar. Dat moet toch te doen zijn?

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden