Logo de-band.nl


Yolanda Bos ging namens de gemeente Aalten naar de conferentie Gelijk is Gelijk in Utrecht. Het was nog een hele toer om er te komen.
Yolanda Bos ging namens de gemeente Aalten naar de conferentie Gelijk is Gelijk in Utrecht. Het was nog een hele toer om er te komen.

Gemeente Aalten voor iedereen

Iedereen is gelijk, dit is een belangrijk uitgangspunt van het 'VN - verdrag voor de rechten van mensen met een beperking'. Leren en ervaringen horen van andere gemeenten kon bij de conferentie Gelijk is Gelijk. Hoe kunnen we werken aan de gemeente Aalten voor iedereen?

Dinxperlo - In de gemeente Aalten ben ik (Yolanda Bos) samen met Jan van Soest VN-ambassadeur van het 'VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking'. Eén op de acht Nederlanders heeft een beperking, en daar ben ik er één van. Hiermee bedoelen we naast mensen in een rolstoel, ook mensen die blind of doof zijn of een psychische aandoening hebben. Ook mensen met dyslexie, autisme, laaggeletterdheid of een chronische ziekte hebben een beperking.

Iedereen is gelijk, dit is een belangrijk uitgangspunt van het 'VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking'. Dit verdrag verplicht de overheid te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Leren over dit verdrag en ervaringen horen van andere gemeenten was mogelijk bij de conferentie 'Gelijk is Gelijk' in Utrecht. Samen naar de conferentie met politici en ambtenaren uit onze gemeente, en mensen met een beperking was een doel, en dit is gelukt!

Trein

Wij zijn met de trein gereisd vanaf Aalten, voor mij met rolstoel de eerste keer. Het station in Aalten bleek niet toegankelijk te zijn, mijn voorwielen pasten nét tussen het perron en de trein in. Met een beetje hulp van mijn reisgenoten kon ik in de trein komen. Ik had in- en uitstap- hulp aangevraagd in Arnhem en Utrecht. De trein naar Utrecht misten we net door vertraging. Helaas kon ik niet met de volgende trein, omdat er in Utrecht op dat tijdstip geen uitstaphulp was. De mensen van de NS hebben met veel inzet, de uitstaphulp geregeld voor de volgende trein. Gelukkig worden eind 2020 de meeste treinen gelijkvloers.

Stilstaan

Met een beperking kom je dagelijks dingen tegen, waar iemand zonder beperking niet bij stil staat. Stel je voor dat je hoognodig moet plassen bij een evenement in het centrum van Aalten, maar er zijn geen toiletten; ondenkbaar toch? Voor iemand die een invalidentoilet nodig heeft is er 's avonds in het centrum geen toilet. 't Noorden en de Hofnar hebben wel een invalidentoilet, maar dit is te ver weg wanneer je hoge nood hebt en ook nog slecht ter been bent. Stel je voor dat je een menukaart wil lezen, maar het is onleesbaar. Een kleine aanpassing in de menukaart door grotere, letters en goed contrast is makkelijker te lezen. Een gemeentelijke brief of krantenartikelen die niet iedereen begrijpt. Makkelijker taalgebruik betekent dat het voor bijna iedereen te begrijpen is. Zelf denk ik nu ook na over hoe ik schrijf. Niet té lange zinnen en geen moeilijke woorden gebruiken. Ja, ook ik heb anders leren kijken naar wat het betekent voor mensen met andere beperkingen. Soms kost iets veranderen weinig of niets en kan een verandering ook meer klanten betekenen. Wie wil dit niet?

Meer berichten

Shopbox