Logo de-band.nl


Van jongs af aan had Annelies interesse in hondensport. Geïnspireerd door de behendigheidsoefeningen uit de Natte Neuzenshow van Martin Gaus bouwde ze voor haar honden een eigen parcours in de tuin. (foto: Han Kastein)
Van jongs af aan had Annelies interesse in hondensport. Geïnspireerd door de behendigheidsoefeningen uit de Natte Neuzenshow van Martin Gaus bouwde ze voor haar honden een eigen parcours in de tuin. (foto: Han Kastein) (Foto: Han Kastein)

DierenOppas Annelies Kuenen

Annelies Kuenen van DOAK (oppas voor honden en katten en gecertificeerde hondenschool) aan de Hoeninkdijk 1 in Aalten, is inmiddels wel gewend aan wat media-aandacht. Zo was ze al te zien in Geloof en een Hoop Liefde bij de EO, in Harm Edens' Gelderse Koppen van TV Gelderland en in Man Bijt Hond van de NCRV.

AALTEN - Van jongs af aan had Annelies interesse in hondensport. Geïnspireerd door de behendigheidsoefeningen uit de Natte Neuzenshow van Martin Gaus bouwde ze voor haar honden een eigen parcours in de tuin. Daarna volgde na de hondencursus in Varsseveld een cursus tot instructeur. "Het ging van hobby naar enorme hobby naar baan. Nu heb ik zo veel cursisten dat ik met een wachtlijst werk."
Speerpunt in haar werk is de samenwerking tussen mens en hond. "Naar mijn idee dien je op een natuurlijke manier balans te brengen in corrigeren (dat gebeurt ook in een roedel) en op tijd belonen. De hond niet laten vermenselijken, dus geen Walt Disneyhonden met jasjes of gelakte nagels."
DOAK geeft allround training behendigheid, gehoorzaamheid en socialisering. "Uiteindelijk is hondentraining voor 95% mensentraining."

Wat maakt ondernemen speciaal? "Ik geef les om mijn passie voor honden door te geven. Niets erger dan mensen die geen plezier hebben van hun hond."

Waar kent men je hier nog meer van? "Mijn hele leven bestaat uit hond. Niet alleen deze hondenschool, ik train ook bij verenigingen in de buurt. Ga ik op vakantie dan is het met de honden."

Wat is je grootste ergernis? "Wanneer mensen hun hond vergelijken met hun vorige hond. Dat vind ik oneerlijk naar de hond toe. Een lookalike is niet mogelijk, elke hond is een individu."

Waar ga je graag uit? "Een dagje hondensport is mijn uitje. Ook de wedstrijden behendigheid of IPO (verdedigingswerk, speuren en appèl voor werkhondenrassen). En ik leef het hele jaar toe naar de Nederlandse Kampioenschappen."

Wie bewonder je? "Klaas Wijnberg van Ameland, ook wel de hondenfluisteraar genoemd. Mijn grote voorbeeld."

Wat mis je in Aalten? "De tolerantie naar honden mag wat groter zijn. Ik erger me aan de boetes voor loslopende honden ook al staan ze goed onder controle. Dat is het inperken van de vrijheid van de hond. En ook dat gedoe met hondenpoep: poezen, paarden en postduiven mogen alles volschijten."

Wat is de beste raad die je ooit kreeg? "Geloof in jezelf en blijf doen zoals je denkt dat je het moet doen. Het maakt je wie je bent,"

www.doak-aalten.nl

Meer berichten

Shopbox