Werner Brand aan het woord bij de opening van de speeltuin. Foto: Frank Vinkenvleugel
Werner Brand aan het woord bij de opening van de speeltuin. Foto: Frank Vinkenvleugel

Sprookjesspeeltuin in Suderwick

SUDERWICK - Onlangs werd in Suderwick de sprookjesspeeltuin geopend.

SUDERWICK - Onlangs werd in Suderwick de sprookjesspeeltuin geopend.

Er was eens een dorp dat samen met 40 andere dorpen sterker wilde worden. Daarom sloten de dorpen zich bij elkaar aan, met intelligente en invloedrijke mensen in de hele regio tussen de Maas, de Nederrijn en het Münsterland. Veel kinderen en volwassenen ontmoetten elkaar in de dorpen zelf: ze wilden weten hoe ze hun dorpen mooier en aantrekkelijker konden maken.

Dit gebeurde in Suderwick en Dinxperlo: een 'Doppeldorf' aan de Duits-Nederlandse grens, dat door velen liefkozend Dinxperwick wordt genoemd. Veel vrijwilligers bedachten leuke, mooie en praktische dingen en projecten. Ze bouwden een gemeenschappelijke website voor de twee dorpen: www.dinxperwick.info. Ze vonden het zomermuziekevenement 'Dinxperwick Swingt' uit dat door het hele dorp plaatsvindt. Ze bedachten de internationale kerststallenroute tijdens advent, waar maar liefst 45 kerststallen te zien waren. Ze wisselden ideeën uit met andere dorpen zoals Senden, Ottmarsbocholt, Grieth en Kronenburg.
In andere dorpen was het vaak belangrijk dat kinderen altijd voldoende gelegenheid hebben om samen te spelen en te leren in het dorp. En in Suderwick was het ook zo: de kinderen en hun ouders hebben goed nagedacht, en zo ontstonden de plannen voor een eigen kinderdagverblijf en familiecentrum en een speeltuin.

Voor de speeltuin kwamen jonge en oudere inwoners van Suderwick verschillende keren samen in de Michaelstreff, waar ze vakkundig werden geïnstrueerd door studenten uit Kleve om erachter te komen wat ze wilden voor het dorp. De kinderen wilden vooral een sprookjesachtige speeltuin voor kleinere kinderen, waar ze konden klimmen, schommelen, kletsen en een ijsje eten. Zo ontstond het idee om een heuse sprookjesachtige speeltuin te bouwen die ook herinnert aan de beroemde Suderwick sprookjesoma: decennia lang wezen borden in Suderwick in de richting van Keminksweide, waar Ursula Enders woonde en kleding naaide en breide voor haar sprookjesfiguren. De wereld van sprookjes, prinsessen en prinsen, van Roodkapje tot Frau Holle, van Doornroosje tot Hans en Grietje, werd getoond door de Märchen-Oma met bijna levensgrote figuren. Veel kinderen in de grensstreek hingen aan de lippen van de Märchen-Oma als ze de mooie en spannende sprookjes keer op keer vertelde.

De structuur van de speeltuin volgt het voorbeeld van Märchen-Oma, doordat de speeltuin is vormgegeven met sprookjesmotieven. Er is geen betere plek om Duitse en Nederlandse sprookjes te lezen. Sprookjes uit andere landen en culturen zijn ook altijd welkom. En het ijs voor de sprookjes is net om de hoek bij Da Claudio.
De kinderen (en volwassenen) uit Dinxperwick en omgeving zijn blij met hun sprookjesachtige speeltuin en bedanken mensen van KRAKE (Strong Villages / Krachtige kernen) en het Europese dorpsontwikkelingsproject LEADER Bocholter Aa. Ze bedanken ook alle sponsors die op het bord staan, en stad Bocholt (de speeltuin is gemeentelijk eigendom) voor hun steun bij de planning, bouw en het onderhoud van de sprookjesachtige speeltuin.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden