De Beggelderdijk bij de rand van de bebouwde kom van Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
De Beggelderdijk bij de rand van de bebouwde kom van Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Einde aan discussie over de Beggelderdijk?

Algemeen

Streep door sobere variant van de rondweg

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Geen sobere variant van een rondweg nabij de Beggelderdijk. Wel snel aan de slag met het verkeersveiliger maken van het huidige tracé in nauw overleg met de omwonenden. Die uitkomst tekende zich al af in de opinievormende raadsvergadering. In de besluitvormende raadsvergadering werd er, omdat Gemeentebelangen een amendement en D66 een motie hadden ingediend, toch nog zo’n anderhalf uur over gesproken. Het veranderde niets aan wat zich al eerder aftekende. De VVD, ChristenUnie, de Progressieve Partij en vijf leden van de CDA-fractie stemden in met het voorstel om te stoppen met de voorbereidingen van de rondweg. Gemeentebelangen, D66, HMV en Freek Diersen van het CDA willen wel verder gaan met de rondweg. Daarmee werd het voorstel van B en W met 12 stemmen voor en 9 tegen aangenomen.

“Huidige tracé is niet veilig te maken”
De discussie was een herhaling van zetten. De voor- en tegenstanders konden elkaar niet meer overtuigen. Erik Groters van Gemeentebelangen (GB) hield vol dat de rondweg de beste oplossing is. Daarom kwam GB met het amendement om het woord “niet” in het raadsbesluit “het niet verder uitvoeren van de bestemmingsplanprocedure voor een nieuw tracé Beggelderdijk” te schrappen. “het huidige tracé is niet veilig te maken”, zei Groters, “Daarom kiezen wij voor de rondweg. Gemeentebelangen is teleurgesteld als er geen rondweg komt. Ook de inwoners zullen teleurgesteld zijn.” Hij riep de tegenstanders op om nog eens goed na te denken. Groters ging niet in op het onafhankelijke rapport, waarin volgens de meerderheid duidelijk wordt aangetoond dat de “nut en noodzaak van een rondweg” niet aanwezig is.

“U bent bang om de feiten te omarmen”
Gerbert Navis (VVD) was verbaasd over het amendement van Gemeentebelangen. Hij noemde het een populistisch standpunt. “U bent bang om de feiten te omarmen. U durft de kiezers niet de waarheid te vertellen. U had tenminste zorgvuldig kunnen onderbouwen waarom het rapport niet klopt. Dat kunt u blijkbaar niet.” Alex Walter, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, noemde later in de vergadering nog wel onderdelen van het rapport waarover hij grote twijfels had, maar ook hij weerlegde de hoofdlijnen van het rapport niet. Tobias Holtman (ChristenUnie), Bert Weevers (Progressieve Partij) en Jeroen van Geenen (CDA) wezen ook op de financiële consequenties die onverantwoord zijn in deze tijden van toenemende financiële krapte. Het CDA was een jaar geleden nog voorstander van een rondweg en wordt daarom door mensen buiten de gemeenteraad verweten “te draaien”. Met ”draaiers” worden doorgaans politici bedoeld, die zonder een duidelijke reden opeens een totaal ander standpunt hebben. Van Geenen zei dat daar geen sprake van was. “De haalbaarheid van de rondweg is onderzocht. Het rapport is klip en klaar. Nut en noodzaak zijn niet aangetoond.” Hij vond dat het CDA realiteitszin toont en een eerlijk verhaal vertelt. Het amendement werd met 8 stemmen voor en 13 tegen verworpen.

Snel in gesprek met omwonenden over beste maatregelen
Alexander van der Graaff vond dat voor de lange termijn een rondweg het meest wenselijk blijft. “Daarin volgen wij Gemeentebelangen.” Hij begreep echter dat die voorlopig niet haalbaar is en dat op de korte termijn het veiliger maken van het huidige tracé verstandig is. Met een motie vroeg hij aan B en W om te bekijken of de Beggelderdijk binnen de bebouwde kom een 30-km weg kan worden. Omdat wethouder Martin Veldhuizen al had toegezegd dit te zullen onderzoeken vond een meerderheid van de gemeenteraad dit echter een overbodige motie en werd die met 8 stemmen voor en 13 tegen verworpen. Van der Graaff vroeg voor de lange termijn dat in het nieuwe verkeers- en vervoersplan, dat volgend jaar wordt herzien de mogelijkheid van een rondweg in de toekomst wel mee wordt genomen. Wethouder Veldhuizen zag daar het nut niet van in. Hij verwachtte niet dat in de toekomst een rondweg opeens wel als nuttig en noodzakelijk wordt gezien. Gemeentebelangen probeerde met een tijdens de vergadering ingediende nieuwe motie hierover een uitspraak te forceren. Ook in dit geval stemden 13 raadsleden tegen en 8 voor. Wethouder Veldhuizen gaat nu snel in gesprek met de omwonenden over welke maatregelen het beste kunnen worden genomen om de Beggelderdijk duurzaam veilig te maken. Is na dit raadsbesluit ook definitief een einde gekomen aan de jarenlange discussie over de Beggelderdijk? Dat zal de komende tijd duidelijk worden, maar het zal niemand verbazen als in de komende jaren de rondweg toch weer ter sprake zal komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant