Er was veel belangstelling voor de informatieavonden, eerder dit jaar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Er was veel belangstelling voor de informatieavonden, eerder dit jaar. Foto: Frank Vinkenvleugel

Overgrote deel reacties op centrumvisie Dinxperlo zeer positief

Algemeen

Overgrote deel reacties op
centrumvisie zeer positief

Visie is nu door B en W definitief vastgesteld

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – het concept van de centrumvisie was door burgemeester en wethouders vastgesteld voor de zomer. Daarna was er de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Ook organiseerde de gemeente drie goed bezochte informatiebijeenkomsten. “Zo’n 150 mensen hebben er wat van gevonden”, zegt wethouder Ted Kok. “Het overgrote deel van de reacties is zeer positief.” Er werden vooral veel tips gegeven voor het vervolg. De hoofdlijnen van de visie werden niet ter discussie gesteld. “Daar ben ik heel blij mee’, zegt de wethouder.

Extra geld in begroting 2021 voor uitvoering visie
“De mensen herkennen zich in onze ambities”, zegt wethouder Kok. “Zij willen ook een nieuw dorpshart in een compact centrum met veel groen. Zij zijn voor een optimalisatie van de weekmarkt en steunen de oplossing voor beide supermarkten.” De uitwerking is inmiddels al gestart, terwijl de visie nog niet is vastgesteld door de gemeenteraad. “We zullen plan na plan presenteren. Als eerste zijn we bezig met ALDI.” De supermarkt blijft op de huidige locatie en wordt daar verbouwd en vergroot. In de nabijheid wordt ruimte voor nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd. Voor de uitvoering waren al middelen opgenomen in de huidige begroting. In de nieuwe begroting is 7000 euro structureel opgenomen. “Dat is een investeringslast van 1,5 miljoen.” Daarnaast zal er ook extra inzet van de gemeentelijke organisatie zijn om de plannen uit te voeren. Deels zal er extra capaciteit worden ingehuurd.

Wethouder verwacht voldoende geld voor de uitvoering
Wethouder Kok heeft er goede hoop op dat er zo’n drie kwart miljoen door anderen zoals de provincie voor de uitvoering ter beschikking wordt gesteld. Daarnaast zijn er nog gemeentegronden in Dinxperlo, die extra geld op kunnen leveren. “Grofweg denk ik dat we daarmee genoeg geld hebben voor de uitvoering”, zegt de wethouder. “Wellicht zijn er ook nog potjes voor de vergroening en het klimaatbestendig maken van het centrum.” Het uitvoeringstraject gaat vele jaren lopen. De eerste gesprekken met de eigenaren van het terrein van de voormalige metaalgaasweverij over de vestiging van de Jumbo aldaar zijn ook al gevoerd. “Er zit wel energie in.”

Veel reacties over inrichting Prins Clausplein
Veel van de opmerkingen uit de negentien schriftelijke en de vele mondelinge reacties gaan over het aantrekkelijke dorpshart, dat het Prins Clausplein moet worden. “Sommige inwoners willen daar alle parkeerplaatsen weg hebben”, zegt Kok, “maar dan wordt de parkeerdruk naar elders in het centrum verplaatst. Bovendien blijven er voor kerkbezoek enkele parkeerplaatsen nodig.” Wel is duidelijk dat de auto voortaan een gast zal zijn in het centrum en dat de voetgangers en fietsers op de eerste plaats komen. Net als in het winkelcentrum van Aalten, zal er voor Dinxperlo een dorpsmanager komen. “Die gaat gesprekken voeren met de ondernemers en zal zich ook bezig houden met gezamenlijke activiteiten.” Die manager kan helpen bij eventuele verplaatsingen van winkels en het ontwikkelen van plannen van de ondernemers. Hiervoor verwacht de wethouder eveneens geld ter beschikking te hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant