De pop-up stand van MONO in het centrum van Aalten. Foto: Eva Schipper

De pop-up stand van MONO in het centrum van Aalten. Foto: Eva Schipper

Educatieve autosimulator in Aalten

Algemeen

AALTEN - Er zijn veel mensen die verstandig omgaan met hun telefoon tijdens het autorijden. Toch gebeuren er teveel ongelukken in Nederland met als oorzaak afleiding tijdens het autorijden door een telefoon. Er is een groep mensen die zich minder bewust is van de gevaren, of denkt 'dat het wel kan'. Op zaterdag 24 oktober was er in het centrum van Aalten een 3D-autosimulator. Hier kon winkelend publiek zelf ervaren hoe de prestaties in de auto zijn onder invloed van gelijktijdig gebruiken van een mobiel. Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne MONO, waarin wordt opgeroepen om ongestoord aan het verkeer deel te nemen. Twee teamleden, Jordy Boes en Aileen Hatamy van Rijden Zonder invloed (RZI), gaven uitleg bij de simulator.

Door Eva Schipper

Het idee achter de actie is simpel. Door zelf te ervaren hoe gevaarlijk het is om achter het stuur afgeleid te zijn, zorgt de simulatie voor bewustwording. In de simulatie zijn er verschillende situaties waardoor men minder geconcentreerd is op de weg. Een voorbeeld hiervan is een inkomend appje van een vriend of vriendin. Het is in de simulator de bedoeling dat de deelnemer antwoordt. In de simulatie is het niet erg als hierdoor fouten worden gemaakt in het verkeer, maar het moet wel een waarschuwing zijn. “De campagne maakt gebruik van het principe 'trial and error', dus leren door een fout te maken”, aldus Jordy. Door proefondervindelijk te leren tijdens de simulatie en zelf ook te zien hoe het kan aflopen, hoopt RZI dat de deelnemers in het verkeer geen telefoons meer gebruiken.

Naast dat deelnemers bewust gemaakt werden van de gevaren, gingen Jordy en Aileen in gesprek met de mensen. Ze stelden vragen als: wat doe je als een vriend tijdens het rijden een appje verstuurt. Voel jij je dan veilig in de auto? Zou jij daar iets van zeggen? Door op deze manier het gesprek aan te gaan met de deelnemers hopen ze dat de deelnemers in het vervolg ook andere mensen gaan aanspreken op hun gedrag.

De reacties van de bezoekers waren veelbelovend. Het was zaterdag bij verschillende deelnemers fout gegaan - gelukkig in de simulator. Na de deelname beloofden de mensen hun telefoon niet meer te gebruiken tijdens het autorijden. Om deze belofte makkelijker waar te kunnen maken gaven Jordy en Aileen een sleutelhanger aan de deelnemers. Op deze manier worden de deelnemers iedere keer bij het starten van de auto herinnerd aan de gemaakte belofte.

Wat kan je er zelf aan doen?
Het is niet realistisch om te denken dat mensen de telefoon helemaal niet meer meenemen in de auto. Ook hebben veel mensen het navigatiesysteem via hun telefoon. Gelukkig bestaan er veel apps waardoor de telefoon op stil gaat zodra men zich sneller voortbeweegt dan met bijvoorbeeld vijftien km per uur. Een andere mogelijkheid is om de telefoon op ‘niet storen’ zetten. Hierdoor kan voorkomen worden dat men afgeleid wordt door inkomende berichten en gesprekken. Het advies is ook om - als men als bijrijder in de auto merkt dat de bestuurder afgeleid is door zijn telefoon - er dan gewoon wat van te zeggen. Jordy: “Ik denk dat er niet veel mensen zijn die zich daar comfortabel bij voelen. Door op elkaar te letten voorkomen we ongelukken.”

Een deelnemer rijdt in de autosimulator. Foto: Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant