lieva-hillen

Heel Aalten blaast

AALTEN - Traditioneel wordt de midwinterhoorn gebruikt om de viering van Kerstmis aan te kondigen. Daarmee wordt voortgebouwd op de nog oudere traditie dat het Licht aan het einde van het jaar strijd moet leveren om de Duisternis weer te verdrijven. Het blazen op de midwinterhoorn was hiervan een onderdeel.

Halverwege de twintigste eeuw leek het er op dat de traditie van het blazen op de midwinterhoorn op sterven na dood was. Maar gelukkig kwam er snel weer voldoende belangstelling om deze traditie voort te zetten. Het resultaat is dat er onder meer in de Achterhoek op veel plaatsen midwinterhoorngroepen zijn opgericht. Eén daarvan is de midwinterhoorngroep de ADW Blaozers, als onderdeel van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten - Dinxperlo - Wisch.

De traditie wil dat er alleen wordt geblazen vanaf 16.00 uur op de zaterdag vóór Eerste Advent tot en met Driekoningen (6 januari). De ADW Blaozers blazen dan bij Kerstwandelingen, op adventsmarkten, bij kerstbijeenkomsten, bij boerderijen in het buitengebied en bij nog tal van andere gelegenheden.

Helaas is dit jaar alles anders. Eigenlijk is het alleen nog mogelijk om met een zeer beperkt aantal blazers te blazen bij boerderijen in het buitengebied. Maar zoiets biedt ook ruimte voor nieuwe initiatieven. In dat kader roepen de ADW Blaozers alle blazers in Aalten en omgeving op om op zaterdag 28 november tussen 19.30 en 20.00 uur vanaf het eigen erf op de midwinterhoorn te blazen. Daarbij is het niet belangrijk of de blazer al dan niet lid is van een midwinterhoorngroep. Vandaar ook: 'Héél Aalten blaast'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden