Jongeren kunnen steeds gemakkelijker aan drugs komen
Raimond Smit vertelt over 3MMC en de problemen, die dat oplevert. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Raimond Smit vertelt over 3MMC en de problemen, die dat oplevert. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Jongeren kunnen steeds gemakkelijker aan drugs komen

Raimond Smit wil dat gemeente dealers gaat aanpakken

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het nieuws over de designerdrug 3MMC stapelde zich de afgelopen week op. Wilma Elsinghorst (CDA Winterswijk) stelde vragen in een commissievergadering en kondigde een motie aan, die het CDA Aalten ook zou indienen. Het leidde tot landelijke aandacht en een reactie van staatssecretaris Paul Blokhuis, dat hij het verbod van de drug snel wil regelen in de Opiumwet. Aanleiding was een artikel dat Raimond Smit, fractievoorzitter van het CDA in Aalten, op Facebook plaatste.

Op de politieke agenda zetten
Smit is in zijn dagelijks leven wijkagent in Zevenaar en ervaart de problemen met drugs daar ook. “Het is gemakkelijker om aan drugs te komen. Jongeren experimenteren er mee en door groepsdruk groeit het gebruik”, zegt Smit. “Vanuit de politiepraktijk ervaar ik het dagelijks, nu wilde ik het ook op de politieke agenda zetten.” Ook de jeugdagent van Aalten heeft er aandacht voor gevraagd. In het afgelopen weekend werd een jonge gebruiker nog laveloos op straat aangetroffen. 3MMC is zeer verslavend. Jongeren krijgen er een aangename roes door en willen die roes telkens weer, met als gevolgd dat ze er teveel van gebruiken, gezondheidsproblemen krijgen en zelfs in het ziekenhuis belanden.

Naast drugs zelf ook werkzame stoffen verbieden
Op Facebook schreef hij er al over en dat leidde tot contact met een CDA-collega uit Winterswijk, Wilma Elsinghorst. “Ik heb haar geadviseerd met een motie te komen om het college van burgemeester en wethouders aan te moedigen om de regering op te roepen om 3MMC strafbaar te maken.” 3MMC, ook wel poes of miauw miauw genoemd, moet dan op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet worden gezet. 3MMC is de opvolger van 4MMC, dat inmiddels verboden is. “Ze hebben er een verboden stofje uitgehaald en dan is de drugs niet meer strafbaar”, zegt Smit. “Daarom willen mij met onze moties oproepen om aan de Opiumwet een grote lijst toe te voegen met al die stoffen afzonderlijk, die bij de samenstelling van drugs gebruikt kunnen worden en voor de effecten zorgen.” Het kan voorkomen dat er telkens nieuwe designerdrugs opduiken.

Bestuursdwang voor drugsverkopers
De motie van Smit zal nog een ander aspect hebben. Hij wil het drugsprobleem breder aanpakken. Daarom zal hij voorstellen om bestuursdwang voor drugsdealers toe te passen. “Als een dealer nu wordt gepakt is de straf relatief laag. Als er een dealer wordt aangehouden kunnen B en W zeggen, dat ze dit niet willen en bestuursdwang opleggen. Op het moment dat de dealer dit weer flikt krijgt hij dan 4000, of 5000 of 6000 euro betalen. Dat is een stok achter de deur. Een dealer zal zich dan wel twee keer bedenken, voordat die het weer doet”, zegt Smit. Hij zal B en W in de motie oproepen dit aspect nader te onderzoeken. Op de Veluwe zijn hiervan al wel voorbeelden van. Daarom wordt het ook wel het Veluws model genoemd.

Signalen uit de Achterhoek bevestigden het probleem
Staatssecretaris Blokhuis gaf afgelopen weekend aan dat hij 3MMC snel wil verbieden. Raimond Smit denkt wel dat de signalen uit de Achterhoek daarbij hebben geholpen. “Voor ons is het al twee over twaalf door de jongeren die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.” Smit weet dat de staatssecretaris al bezig was met de voorbereiding van de wijziging van de Opiumwet. “Dat gaat niet zomaar, maar het is goed dat Blokhuis nu vaart wil maken en dat er mogelijk al in het eerste kwartaal van 2021 een wetsvoorstel komt”, zegt Smit. “De signalen uit de Achterhoek hebben het niet geagendeerd, maar wel bevestigd dat het om een groot probleem gaat.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden