Burgemeester: Carbid schieten kan doorgaan

Burgemeester: Carbid schieten kan doorgaan

Burgemeester: 'Carbid schieten kan doorgaan'

Gezond verstand gebruiken

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het afsteken van het al het vuurwerk tijdens de jaarafwisseling is inmiddels door de rijksoverheid verboden. Het traditionele carbid schieten kan echter gewoon doorgaan. Er wordt wel in de veiligheidsrisico’s over gediscussieerd, maar op dit moment is er nog geen eenduidig advies. Burgemeester Anton Stapelkamp gaat er daarom vanuit dat het Carbid schieten in Aalten gewoon door kan gaan.

Melding blijft voldoende
Er blijft wel onduidelijkheid over welke effecten het coronavirus nog kan hebben. “We weten nog niet precies wat eind december de regels zijn”, zegt Stapelkamp. “Op dit moment is een melding van het afsteken voldoende.” Dat was in voorgaande jaren ook al zo. De precieze afspraken uit het verleden staan op de website van de gemeente Aalten. Het mogen niet al te grote groepen zijn die bij het afsteken staan. De burgemeester denkt dat tien tot twintig mensen mogelijk is. “Het vindt plaats in de buitenlucht en er kunnen mondkapjes gedragen worden. Misschien zorgt dat ook dat er minder wordt gedronken. Ik ga er vanuit dat de mensen hun gezond verstand gebruiken en geen gekke dingen gaan doen.”

Niet verbieden
De afgelopen jaren is er op 70 plekken carbid afgeschoten. “Er is altijd wel nagelopen of het een beetje klopte. In de afgelopen jaren waren er nauwelijks problemen.” De burgemeester denkt dat de mensen er een beetje behoefte aan hebben. “Buiten is het relatief veilig. Bovendien is het verspreid over de hele gemeente.” Vanaf 1 december als de Coronawet ingaat krijgt de burgemeester meer bevoegdheden om activiteiten te verbieden. Met de kennis van nu is hij echter nog niet van plan het carbid schieten te verbieden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden