Van links naar rechts Jan Bart Wilschut, Erik Luiten, Hylke ter Beest en Geert Krosenbrink. Foto: Han van de Laar

Van links naar rechts Jan Bart Wilschut, Erik Luiten, Hylke ter Beest en Geert Krosenbrink. Foto: Han van de Laar

Lokale omroepen slaan handen ineen

Algemeen

‘We zijn er nog nooit zo dichtbij geweest’

WINTERSWIJK - De opdracht van de Achterhoekse gemeenten aan Jan Bart Wilschut was helder. Kijk of het mogelijk is om hier één streekomroep te realiseren. Daaruit is vervolgens een positief resultaat naar voren gekomen voor wat betreft de Oost-Achterhoek. Samen met de voorzitters Erik Luiten van AFM Aalten, Hylke ter Beest van Gelre FM (Oost Gelre en Berkelland) en Geert Krosenbrink van RTV Slingeland zijn concrete plannen nader uitgewerkt.

Door Han van de Laar

Jan Bart Wilschut: “De grondslag is dat de Organisatie Lokale Omroepen Nederland en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een opdracht hebben uitgezet. In Nederland moeten we terug van ongeveer 275 lokale omroepen naar zo’n tachtig. Tevens dient er een kwaliteitsslag te worden geleverd. Naast de vele vrijwilligers die actief zijn bij een lokale omroep, dient er professionele ondersteuning te komen. Met dat uitgangspunt ben ik aan de slag gegaan. Conclusie: de hele Achterhoek is een te groot gebied. Die natuurlijke habitat is er wel in de Oost-Achterhoek.”

Samengaan
Erik Luiten: “Met RTV Slingeland hadden we al contact en Gelre FM is een voor de hand liggende partij voor samenwerking. Iemand uit het Woold is niet geïnteresseerd in het nieuws uit Wehl en andersom. Kleinschaliger werkt het wel. Door dit plan zijn we er nog nooit zo dichtbij één streekomroep geweest. Gezamenlijk is een routeplan uitgezet met als titel: Streekomroep Oost-Achterhoek: Van samenwerking tot samengaan.” Dat voorziet op 1 maart 2021 in de oprichting van de Stichting Streekomroep. Ook vanaf maart komt er gedeeltelijk een gezamenlijke programmering. Vanaf mei ook tv-uitzendingen. In september wordt de gezamenlijke programmering verder doorgevoerd en per januari 2022 zijn de omroepen voornemens om te fuseren.

Geert Krosenbrink: “We denken dat we hiermee voldoen aan de landelijke wens om het nieuws dichtbij de burger te brengen. We hopen dan ook dat onze gemeenten dit van harte omarmen. Dit is een mooie, overzichtelijke regio waarbinnen veel raakvlakken zijn. Ambtenaren en portefeuillehouders zijn al op de hoogte van onze plannen. Binnenkort informeren we ook de raadsleden.”

Streekomroep
Hylke ter Beest voegt er aan toe dat om te komen tot die streekomroep er eerst twee jaar subsidie nodig is voor de bekostiging. “Daarna verwachten we dat we rechtstreeks door de overheid gefinancierd worden, conform de ministeriële voornemens. Met deze opzet bereiken we 130.000 inwoners. Er zijn nu al meer dan 150 vrijwilligers betrokken en we zouden dan 2,5 fte nodig hebben voor de professionele journalistieke en technisch ondersteuning. Wat we aan de vier gemeenten gaan vragen is 1,25 euro per inwoner. Dat biedt ons de mogelijkheid invulling te geven aan een mooie, betrokken streekomroep in de Oost-Achterhoek. Precies wat er verwacht wordt van ons.”

Jan Bart Wilschut benadrukt nog eens dat wat hem betreft dit de meest logische en natuurlijke invulling is. “Groter moet je het gebied niet maken. Daarbij werkt het al helemaal niet als de overheid zoiets eenzijdig gaat opleggen. Integendeel, het draagvlak voor deze aanpak is juist groot.” Voor meer informatie, ook over de huidige programmering kan iedereen terecht op de websites van de samenwerkende omroepen.


aladnafm.nl
gelre.fm
rtvslingeland.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant