Dichterbij | Tot tien tellen
Columns

Dichterbij | Tot tien tellen

“Eerst tot tien tellen.” Ik hoor het mijn moeder nog zeggen, terwijl ze al 25 jaar geleden overleed en ik al 35 jaar het ouderlijk huis uit ben. Ze zei het op momenten dat er iets gebeurde waar mijn broers en zussen of ik zelf van vonden dat ons onrecht was aangedaan. Momenten waarop je geneigd bent eens flink verbaal uit te pakken dan wel met je vuisten op tafel te gaan slaan. Eerst even de emoties laten afkoelen, eerst even nadenken of je eerste inschatting van het gebeurde wel klopt. Die tien tellen kunnen veel uitmaken, vanuit de emotie reageren we vaak veel te snel. Bedoelde die ander wel wat je dacht, deed hij het echt opzettelijk, hoorde je het wel goed? En zou er misschien nog een diepere reden achter kunnen zitten?
Ooit heb ik een spreuk van Amerikaanse Indianen gehoord: je mag pas over iemand oordelen als je in zijn schoenen hebt gelopen. Weet jij hoe het is om met een blaar, in te kleine of beschadigde schoenen te lopen? Dus voordat we oordelen over Rutte en De Jonge, of welke gezagsdrager die leiding moet geven ook, misschien toch maar even tot tien tellen en ons afvragen: Hoe zou ik om zijn gegaan met die enorme verantwoordelijkheid voor welzijn en welvaart van zo velen? Tot tien tellen is zeker iets wat we wel wat vaker mogen doen in deze coronatijd waarin we door de zorgen en spanningen en de opgelegde beperkingen sneller dan normaal geïrriteerd zijn, maar ook anderen sneller irriteren.
Tot tien tellen roept nog iets bij me op. “Wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen.” Kleine moeite, groot plezier, voor ons allemaal in deze coronatijd. Veel mensen zijn op zichzelf teruggeworpen, eigenlijk zijn we dat allemaal momenteel met de dringende oproep om zo veel als mogelijk thuis te blijven werken en niet-noodzakelijke dingen uit te stellen. Terwijl die laatste nu net het leven kleur en glans geven.
Bel die oude tante of alleenstaande buurman eens op en maak een praatje. Maar ook die collega die het thuiswerken zo lastig vindt, die ondernemer die zich zorgen maakt over zijn bedrijf. Heel simpel, zo coronaproof als je maar kan bedenken, maar ook o zo belangrijk, en het wordt enorm gewaardeerd. We hebben elkaar nodig om het vol te houden, om ons door moeilijke momenten heen te slepen. Doen dus, dat tot tien tellen!
Tot slot nog dit. Over twee weken tellen we niet tot tien maar tellen we tot nul en is dit ongebruikelijke jaar ten einde. Weinigen zullen er rouwig om zijn en met u kijk ik uit naar een jaar dat we weer gewoon kunnen doen. Maar nog even volhouden, anders duurt het nog langer en daar zit ik zeker niet op te wachten. Ik hoop u ook meer te kunnen opzoeken 2021 en dus zijn dit mijn slotwoorden. Good gaon en weerkommen!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden