Van links af Henk Snijders, Bjorn Wolbring en Theo Janssen, met wat spullen in de hal waar op 19 december de laatste rommelmarkt is. Foto: Waltraud Wensink
Van links af Henk Snijders, Bjorn Wolbring en Theo Janssen, met wat spullen in de hal waar op 19 december de laatste rommelmarkt is. Foto: Waltraud Wensink

Rommelmarkt Prinses Beatrix zoekt (op)nieuw onderkomen

Algemeen

DINXPERLO - Nog niet zo heel lang geleden konden we melden hoe blij het Actiecomité va de fanfare Beatrix was met de nieuwe plek in het monumentale pand aan de Industrieweg 9-11 in Dinxperlo. ‘De Beatrixhal’, zoals de rommelmarkt van de muziekvereniging in de volksmond ook wel wordt genoemd, moet helaas wederom op zoek naar een nieuwe plek. Op 19 december zal de laatste verkoopdag plaatsvinden en op 1 januari wordt het pand schoon opgeleverd. De vereniging hoopt snel een nieuwe locatie te vinden.

Door Waltra ud Wensink

Bjorn Wolbring, Henk Snijders en Theo Janssen zitten namens bestuur, actiecomité en vrijwilligers aan tafel in de mooie grote hal die vol staat met spullen die nog best een ronde meegaan. De hal waar ze zo blij mee waren en waar ze zich zo thuis voelden, de hal die ze nu helaas moeten verlaten omdat het financieel niet meer is op te brengen.

Bjorn, al langere tijd als vrijwilliger betrokken bij de wekelijkse rommelmarkt, vertelt: ”Vorig jaar op 13 april hebben we de eerste rommelmarkt in dit pand gedraaid en de mensen wisten de weg snel te vinden naar onze nieuwe locatie. Het was altijd druk en gezellig.” Henk Snijders (penningmeester):”Ik ben pas vanaf september betrokken bij het hele gebeuren en je zou haast denken dat het aan mij ligt dat we de twee jaar niet vol kunnen maken, maar dat is natuurlijk niet zo. We hebben anderhalf jaar gebruik mogen maken van het pand met medewerking van Bernhard Ten Brinke die het pand ter beschikking stelde. Nu is het tijd om hem te bedanken en de gebruiksovereenkomst te beëindigen. Voor het gebruik van het pand wordt vanaf 1 januari een marktconforme huurprijs gevraagd. Dat is voor ons helaas niet op te brengen.”

Vooruit kijken en positief blijven
Theo Janssen is al vanaf het begin betrokken bij de wekelijkse rommelmarkt van fanfare Beatrix en spreekt namen iedereen als hij zegt: ”Ja het is ontzettend jammer dat het nu stopt, maar we waren er de afgelopen anderhalf jaar wel mee geholpen en hebben er veel plezier aan mogen beleven. Het is nu aan ons om vooruit te kijken, positief te blijven en hopen dat er iets nieuws op ons pad komt zodat we een doorstart kunnen maken.“ De opbrengst kwam veel doelen ten goede. Het heeft zelfs een sociaal aspect, vindt Theo Janssen. ”We kunnen mooie dingen doen van het geld wat we verdienen met al deze spullen. Naast de financiële dekking voor onze muziekvereniging, ondersteunen we hiermee gezinnen met een kleinere beurs zodat hun kind ook een muzikale opleiding kan doen aan de muziekschool. Ook hebben we eerder al een bank geschonken aan Dr. Jenny en aan (voorheen) gemeente Dinxperlo. Ook hebben we een bijdrage kunnen doen aan het carillon van de kerk en hebben een van de klokjes gefinancierd. Dus we betreuren het natuurlijk dat we weg moeten uit dit mooie pand. We hadden het dik voor elkaar en voelde als een lot uit de loterij.”

De rommelmarkt werd 43 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door Louise en Frida Coenders omdat er nieuwe uniformen moesten komen. Daar werd toen echt veel geld mee opgehaald en daarom werd er steeds vaker een rommelmarkt gehouden. Er kwamen al snel mensen bij helpen waarvan er zelfs nu nog een aantal nauw betrokken zijn. Theo: ”In 1993 stelde wethouder Willy Seesing voor om een wekelijkse rommelmarkt te houden op een vaste locatie. Wij waren toen al aan het zoeken naar een plek waar we niet meer weg zouden hoeven. De tijden waren anders, we kregen vroeger zelfs nog containers waarin we onze onverkoopbare spullen konden lozen, dat viel later weg en moesten we zelf ook betalen voor het afvoeren van de spullen die onverkoopbaar zijn. Nu gaan we dit prachtige pand van Ten Brinke dus verlaten en zijn op zoek naar een nieuwe plek.”

Henk: ”Tot afgelopen maandag hadden we nog geen goed alternatief voor het opslaan van de spullen die we graag willen behouden en leek het er op dat we een aantal spullen moesten opslaan in containers. Daar zijn natuurlijk ook weer hoge kosten aan verbonden. Maar gelukkig mogen we voor de komende tijd rekenen op de hulp van Jan Hallen die zonder al te lang na te denken een ruimte in het pand van Hallen beschikbaar wil stellen zolang het mogelijk is. Dan kunnen we de spullen voor nu in ieder geval kwijt en kunnen we ons richten op de zoektocht naar een blijvende oplossing. Daarbij willen we benadrukken dat ook wethouder Ted Kok erg met ons meedenkt. Want hoe geweldig het ook is dat we de spullen kunnen opslaan, het is een tijdelijke oplossing. We zijn dus oprecht op zoek naar iets blijvends, iemand die ons kan matsen met een stukje grond waar we zelf een gebouwtje of soort van ‘loods’ op kunnen plaatsen of een grote ruimte ergens achter op een terrein waar we mogen blijven. Traditionele bouw is voor ons financieel helaas niet haalbaar. We kunnen samen vast een constructie bedenken die wel haalbaar is. We zijn in ieder geval op zoek naar een oplossing en hopen natuurlijk dat er mensen zijn met goeie ideeën en gouden tips.” Theo vervolgt: ”We blijven er op vertrouwen dat het goed komt, maar kunnen wel wat hulp gebruiken,

Voorlopig laatste verkoopdag op 19 december
Bjorn: ”Op 19 december hebben we - voorlopig - onze laatste verkoopdag. Op die dag zullen zoveel mogelijk spullen worden verkocht tegen een aannemelijk bod. Je kunt het zien als een grote opruiming waarbij we zoveel mogelijk van de spullen die we nu hebben, verkopen. Daarna beginnen we met het leegruimen van het pand. Er staan een hoop mooie spullen. Wat we niet verkopen maar nog goed is, gaat mee naar de opslag en wat weg kan, gaat weg. De prijzen kunnen we redelijk laag houden want we hebben liever ‘íets dan niets’. We zijn zaterdag 19 december geopend van 09:00 tot 12:00 uur.”

Het zou toch ontzettend jammer zijn dat een goedlopende, al jaren bestaande rommelmarkt, met zoveel enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers, helemaal zou wegvallen. Het is een wekelijkse rommelmarkt die echt bij Dinxperlo hoort en wekelijks veel mensen voorziet van spullen tegen betaalbare prijzen. Mensen die een oplossing weten of gouden tips hebben kunnen deze kenbaar maken bij de mensen van het actiecomité van de fanfare via actiecomite@fanfarebeatrix.nl.


De 'Beatrixhal', nu nog gevuld met heel veel koopwaar. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant