Emiel Koskamp bij zijn koeien in de wei in Lintelo. Foto: eigen foto
Emiel Koskamp bij zijn koeien in de wei in Lintelo. Foto: eigen foto

‘Ik zie altijd mogelijkheden en kansen’

Algemeen

LINTELO/IJZERLO – Emiel Koskamp (25) is boer in hart en nieren. Hij woont bij zijn ouders in IJzerlo, hij zit samen met zijn ouders en een oom en tante in een maatschap. Er liggen grote plannen op de plank voor de bouw van een vrijloopstal, bedoeld om de twee locaties samen te brengen. In totaal zijn er 130 melkkoeien en zestig stuks jongvee. Het melken wordt gedaan door twee robots. Emiel vertelt: “Ja hoor ik kan zelf melken, dat heb ik geleerd tijdens het stagelopen. Maar ik ben opgegroeid met een melkrobot. Mijn vader kocht er een toen ik elf was.”

Door Karin Stronks

Tijdens zijn opleiding, Mbo-4, richting melkveehouderij, loopt Emiel stage in Michigan, Verenigde Staten, in Nieuw-Zeeland en in Frankrijk, respectievelijk tien, elf en negen weken. Een geweldige ervaring waar hij veel van heeft geleerd. “Ook jezelf redden hoort daarbij”, grijnst hij. En vervolgt: “De Nederlandse boer in Amerika bezit 1500 stuks melkvee. Gigantisch ja en heel leerzaam! Het viel me op dat de buitenlandse agrariërs enorm opkijken naar Nederlandse boerenbedrijven. Dat in zo’n klein landje zoveel innovaties en nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Daar hebben ze veel bewondering voor.”

Het boer zijn zit hem in het bloed. En al die regels en de veranderende maatschappij? Emiel zegt optimistisch: “Ik zie altijd mogelijkheden en kansen. Nederland is zo innovatief op landbouwgebied. Natuurlijk gaat niet altijd alles goed, maar ik heb veel plannen voor de toekomst, geniet van het werken met de dieren. We proberen van alles uit, in 2018 zijn we begonnen met weidegang. Ja, dan gaan de koeien naar buiten. Dat vind ik prachtig en ik zie dat ook andere mensen het mooi vinden.” Emiel denkt veel na over de toekomst, de nieuwe stal en wellicht een nevenactiviteit: “Het zal iets worden met mensen en dieren maar kan nog alle kanten op!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant