Wendy met haar 'taalmaatjes'. Foto: PR

Wendy met haar 'taalmaatjes'. Foto: PR

Mensen maken… Aalten gastvrijer

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - In Aalten Vooruit en De Band verschijnen regelmatig artikelen over mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Over hun motivatie hiervoor en hun ervaringen. De te interviewen vrijwilligers worden benaderd door Figulus Welzijn en de artikelen worden geschreven door Marijke Verschoor-Boele uit Dinxperlo. Dit keer sprak Marijke met Wendy Cornelissen, taalmaatje bij Figulus Welzijn in Aalten.

Wendy (47) is opgegroeid in Heelweg West. Ze is enig kind en heeft het vrijwilligerswerk van huis uit meegekregen. Na haar opleiding tot apothekersassistent heeft ze vier jaar in Utrecht gewerkt en woonde daar in de zusterflat. Dat viel niet mee want haar vriend en nu al veel jaren haar man woonde in Aalten. Zes jaar heeft ze gewerkt bij het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Daarna solliciteerde ze op haar huidige baan bij de ziekenhuisapotheek van het SKB in Winterswijk. Die apotheek werkt voor mensen die zijn opgenomen in het SKB. Wendy en haar man hebben twee zoons, van 15 en 12 jaar.

De huidige tijd met corona is voor Wendy vakinhoudelijk een uitdagende tijd. Ze geeft ook ondersteuning aan de afdeling Intensive Care en de Covid-afdeling. De inhoud van haar functie als apothekersassistente is de laatste jaren erg veranderd. Waar ze vroeger meer op de achtergrond in de apotheek werkte (back office), is ze nu meer aanwezig op de afdelingen van het ziekenhuis (front office). Samen met de verpleegkundige zorgt ze voor de medicatie. Ook voert ze gesprekken met patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis, over de medicatie en de wijze waarop zij die thuis moeten gebruiken.

In haar werk heeft Wendy ervaren hoe belangrijk taal is. Door taal kom je uit je isolement. Wendy: "Ik hou erg veel van reizen en bedacht me: 'hoe zou ik het vinden als ik in een ziekenhuis in bijvoorbeeld Italië lig en ik versta niemand en niemand begrijpt mij?’ Mijn moeder wees we toen op het feit dat Figulus taalmaatjes zocht. Dat vrijwilligerswerk sprak mij aan."

Eerst werd ze toegewezen aan een jonge vrouw die het Nederlands een beetje beheerst. Daarna volgde een Syrische familie. Het gezin werd vier jaar geleden herenigd en woont nu in Aalten. Het is een jong gezin met een dochtertje van drie jaar. De moeder is sinds kort weer zwanger. Het gezin wil graag leren leven zoals iedereen in Nederland. Wendy: "Zo hadden ze ook bloembollen geplant. Helaas was dat niet helemaal gelukt. Daarover praten we dan, en zo leren ze de taal en meteen ook wat over gebruiken en gewoonten in Nederland."

Het is moeilijk om precies aan te geven wat een taalmaatje precies doet. Wendy: "Meestal spreek ik eens per week met het gezin af. Ik kom binnen, ga zitten en zie wat op me afkomt. Soms speel ik wat met het dochtertje en dan volgt vanzelf vaak een gesprek over hoe de week geweest is. Het gesprek kan gaan over dagelijkse dingen, maar bijvoorbeeld ook over de wijze hoe wij in Nederland tegen de relatie tussen mannen en vrouwen aankijken. Dat is immers vaak cultureel bepaald, en in Nederland vaak heel anders dan in het thuisland. Soms komt er in de gesprekken ook veel verdriet aan de oppervlakte. Ik vind het belangrijk om de familie te leren om met zelfvertrouwen de buitenwereld tegemoet te treden. Zo moest de vrouw een afspraak met de gynaecoloog maken. Toen heb ik eerst het gesprek met haar geoefend. Daarna heeft ze zelf de afspraak gemaakt. Na afloop van het gesprek straalde ze. Het was haar gelukt!"

Voor Wendy is het gezin meer dan zo maar een gezin. Ze draagt hen een warm hart toe en zou het leuk vinden als het gezin een keer bij haar op bezoek zou komen. Wendy: "Als taalmaatje leer je niet alleen veel over de ander en zijn thuisland met een andere cultuur en gewoonten, maar ook over jezelf, je eigen cultuur en omgeving. Het maakt dat je mee begrip krijgt voor anderen, het vormt je! Het is een geweldige tak van vrijwilligerswerk waarvan veel mensen niet weten dat het er is. En het brengt je heel veel."

Lijkt het je ook wat om taalmaatje te worden in Aalten, Bredevoort of Dinxperlo? Of wil jij je talenten op een andere manier als vrijwilliger inzetten? Mail dan naar info@figuluswelzijn.nl of bel met Figulus Aalten, tel. 0543-473939 of Figulus Dinxperlo, tel. 0315-655282.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant