Initatief voor gemeentelijke duurzaamheidsprijs krijgt bijval

Initatief voor gemeentelijke duurzaamheidsprijs krijgt bijval

AALTEN-DINXPERLO - De fracties in de gemeenteraad van Aalten hebben positief gereageerd op het idee van de Progressieve Partij om een 'stimuleringsprijs duurzaamheid' in te stellen. De suggestie werd gelanceerd tijdens de digitale oordeelsvormende raadsvergadering van dinsdag 12 januari en krijgt een vervolg met een motie die aan de orde komt bij de raadsvergadering van 26 januari.

Volgens PP-raadslid Bert Weevers is het juist nu nodig om alle zeilen bij te zetten als het gaat om de verbetering en isolatie van bestaande gebouwen. Daartoe zouden bouwers, architecten, installatiebedrijven èn bewoner-eigenaren uitgedaagd moeten worden om met nieuwe toekomstbestendige en duurzame oplossingen te komen. Innovatieve praktijkvoorbeelden kunnen door de gemeente en de samenleving gewaardeerd, gestimuleerd en in het zonnetje gezet worden. Bert Weevers: “Wij hebben wel ideeën hoe die prijs vormgegeven kan worden. We vragen het college om het verder uit te werken.”

Energiearmoede
Daarnaast bestaat er bij de PP zorg over de betaalbaarheid van noodzakelijke duurzaamheidsmaatregelen. Vooral laagste inkomens hebben baat bij isolatiemaatregelen of andere energiebesparende maatregelen die onder meer de stookkosten omlaag brengen. Maar zij kunnen vaak geen gebruik maken van de bestaande subsidie- en leenmogelijkheden. Deze regelingen kennen te hoge drempels, een krediettoets en andere beperkende voorwaarden. Bert Weevers: “Wij zoeken mogelijkheden voor de laagste inkomens om óók te profiteren van energiesteunmaatregelen. Immers de noodzakelijke verduurzaming van woningen en bedrijven mag de kloof tussen arm en rijk niet groter maken.
Ter voorbereiding van de raadvergadering van 26 januari komt de fractie van de Progressieve Partij op woensdag 20 januari digitaal bijeen. De vergadering via het programma Teams begint om 20 uur. Mensen die willen meepraten over deze en andere ideeën voor een duurzame toekomst kunnen een inlogcode aanvragen via het e-mailadres fractie@progressieve-partij.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden