9.800 inwoners gemeente Aalten ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

9.800 inwoners gemeente Aalten ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

AALTEN - Negen miljoen volwassen hebben al eigen keuze ingevuld op donorregister.nl. Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Aalten die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 30 januari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 9800 inwoners van de gemeente Aalten.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Men kan de keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Wie geen keuze maakt, komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Brieven van het Donorregister
Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop men een keuze kan invullen. Als men al weet welke van de vier mogelijkheden men kiest, hoeft men niet op de brief te wachten. De keuze kan op ieder moment worden ingevuld óf gewijzigd via www.donorregister.nl.
Inwoners van de gemeente Aalten die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 29 januari. Als men zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt men een tweede brief. Onderneemt iemand daarna nog steeds geen actie, dan komt een persoon met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvangt men een bevestigingsbrief.

Dit vulden inwoners van gemeente Aalten in
Tot 1 januari 2021 vulde 55,6% van de Aaltenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 60,4% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 27,8% wil geen orgaandonor worden en 11,8% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders..

Welke keuze iemand maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaalt iemand zelf. Ook kan men de keuze altijd veranderen in het Donorregister. Op donorregister.nl i s meer informatie te vinden en staan verhalen van mensen die al een keuze hebben gemaakt.
Meer informatie staat ook op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijgt men stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen van de keuze naar 0900 - 821 21 66. Het Donorregister is ook bereikbaar per e-mail via het contactformulier op de website.Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden