Foto: Eva Schipper

Foto: Eva Schipper

Bij een oude fabriek

Algemeen Columns

Soms duurt het even, voordat je een plek kent. Dankzij een bankje ben ik al iets dichterbij gekomen. Tot nu toe fietste ik alleen langs de voorkant van de oude textielfabriek van Driessen aan de Hofstraat. Daar zag ik dat een deel van de fabriek een mooie andere functie had gekregen. De achterkant had ik nog nooit bekeken.

Dat veranderde onlangs. Voor de televisie van RTV Slingeland (ook in Aalten te ontvangen) had ik een lang interview gemaakt met Hans de Beukelaer, die op Nieuwjaarsdag een mooie onderscheiding had gekregen. Dat gesprek duurde 20 minuten. Voor de tv brachten we het terug naar tien minuten, wat altijd nog veel is voor een pratend hoofd, zelfs als die veel te vertellen heeft.

Wat je dan doet is het hoofd afwisselen met beelden van onderwerpen die ter sprake kwamen. Daarom ging ik later met cameraman Henk Nijenhuis op pad om die plaatjes te maken. Een belangrijk boek van De Beukelaer is Nijver het groen. Dat gaat over twee eeuwen industriële ontwikkeling in Achterhoek en Liemers. Het verscheen in 1990 en is nog steeds het boek om als eerste na te slaan, als je iets wilt weten over bedrijvigheid in onze regio.

Uiteraard spraken we erover. Het heeft van De Beukelaer een belangrijk geschiedschrijver gemaakt en invloed gehad op zijn werk in de jaren daarna. Daarom moesten we beelden van oude en nieuwe bedrijven maken. Ik dacht meteen aan de textielfabriek van Driessen. Ik heb sowieso een zwak voor oude textielfabrieken. Ik was al voor behoud van de Tricot in Winterswijk, waar ik naast woon, toen iedereen die nog wilde afbreken.

De hoofdgebouwen van de Tricot zijn gebleven, bijgebouwen zijn verdwenen. Daardoor is niet de hele geschiedenis bewaard gebleven. Aan onze achterttuin grensden de hallen met schuine daken, sheddaken genoemd. Ik heb er vaak bovenop gelopen, want ik beklom als jongetje graag alle gebouwen van de Tricot.

Die sheddak-gebouwen mis ik nog altijd. Ik was verrast dat die bij de fabriek aan de Hofstraat wel behouden waren en nu parkeerplaats waren Met blijdschap keek ik om me heen. Zo had het bij de Tricot kunnen zijn. Terwijl Henk beelden opnam liep ik naar buiten en ontdekte ik een bankje, waarop ik ging zitten. Alleen vergat ik foto's te maken, dat gebeurde zondag alsnog. Over de geschiedenis van deze textielfabriek zal ik de volgende keer meer vertellen, vanaf een ander bankje, dat bij de parkeerplaatsen staat.

Het bankje achter De Weef, gevestigd in de voormalige textielfabriek. Foto: Lydia ter Welle
De schoorsteen van de voormalige textielfabriek is bewaard gebleven. Foto: Lydia ter Welle
Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper
Het bankje. foto Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant