Mensen maken … Aalten minder eenzaam
Anita Wieggers. Foto: PR
Anita Wieggers. Foto: PR

Mensen maken … Aalten minder eenzaam

AALTEN - In Aalten Vooruit en De Band verschijnen regelmatig artikelen over mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Over hun motivatie hiervoor en hun ervaringen. De te interviewen vrijwilligers worden benaderd door Figulus Welzijn en de artikelen worden geschreven door Marijke Verschoor Boele uit Dinxperlo. Dit keer sprak Marijke met Anita Wieggers, een ‘multi- inzetbare’ vrijwilliger bij Figulus Welzijn in Aalten.

Anita is een geboren Aaltense en al 47 jaar getrouwd. Ze heeft samen met haar man twee dochters en vier kleinkinderen. Met zijn allen vormen ze een hechte familie. Anita heeft veel in Duitsland gewerkt, onder andere als douanedeclarant bij een inklaringskantoor. "Mijn vader had dit baantje in Bocholt geregeld. Het sollicitatiegesprek was in het Nederlands. Ik kwam de eerste dag op het werk en alles was in het Duits. Dat was wennen." Ze had door haar werk veel contact met vrachtwagenchauffeurs en collega’s van andere kantoren en hoorde zo veel verhalen. Tot haar pensioen had ze nooit vrijwilligerswerk gedaan. Na haar pensioen vroeg ze zich af: ‘Wat zal ik nou eens gaan doen?’ Een oppas voor de kleinkinderen was niet meer nodig.

Een gesprek met Dini Veerbeek, coördinator Vrijwilligers Service Punt bij Figulus Welzijn, opende een nieuwe wereld voor haar. Dini kwam met het voorstel om twee dagdelen te gaan werken als gastvrouw op de receptie van Figulus in Aalten. Dit werk doet Anita nu al 4,5 jaar en het bevalt haar uitstekend. Ook haar collega’s zijn blij met haar, niet alleen vanwege haar persoon en haar inzet, maar Anita is een taartenbakster bij uitstek! Regelmatig krijgen haar collega’s wat lekkers voorgeschoteld. Een overheerlijke hartige taart bij de lunch is voor Anita ook geen probleem.

Naast haar werk op de receptie zorgt Anita ook voor de uitgifte van hulpmiddelen van Medipoint en voor de sport- en spelverhuur van Figulus. Daar kan iedereen verantwoorde spellen huren tegen een kleine vergoeding. Dit kan van alles zijn zoals klootschieten, klompenlopen, spijkerpoepen of bingo. Anita: "Dit soort spellen wordt regelmatig verhuurd voor familiefeestjes en dergelijke."

Anita heeft een drukbezette agenda want ze bezoekt ook ouderen. "Heel veel oudere mensen zijn eenzaam. Soms wonen de kinderen ver weg. Corona maakt het allemaal nog lastiger." Vaak komt ze voor een praatje of een wandeling. Als het nodig is doet ze een boodschap. Eigenlijk is ze voor de oudere mensen een soort van maatje. "Ik doe vrijwilligerswerk, want ik vind het belangrijk om er te zijn voor de oudere mens."

Anita begeleidt tevens de scootmobielclub. Eén keer in de vier weken organiseert de club een ritje door de omgeving en als het nodig is staat Anita klaar met de catering. In de wintermaanden probeert de scootmobielclub regelmatig iets te organiseren zoals een filmmiddag of pannenkoeken bakken. Voor de kinderactiviteiten kan Figulus ook altijd een beroep doen op Anita. Cupcakes bakken zodat kinderen deze kunnen versieren? Anita draait daar haar hand niet voor om. "Iets voor mensen bakken, maakt ze blij. Als je ze dan ontmoet, en je doet iets voor die anderen, dan geeft dat jezelf ook een goed gevoel', aldus ‘multi-inzetbare’ vrijwilliger Anita Wieggers.

Lijkt het je ook wat om maatje voor ouderen te worden in Aalten, Bredevoort of Dinxperlo? Heb je andere talenten en wil je die op één of andere manier als vrijwilliger inzetten? Mail dan naar info@figulus-welzijn.nl of bel met Figulus Aalten, tel. 0543-47 39 93 of Figulus Dinxperlo, tel. 0315- 65 52 82.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden