‘Niet storen, werk in uitvoering’
Wim Derksen onderweg met Kuvas, die zijn dekje draagt. Dat is het teken dat de hond 'aan het werk' is en niet mag worden afgeleid. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wim Derksen onderweg met Kuvas, die zijn dekje draagt. Dat is het teken dat de hond 'aan het werk' is en niet mag worden afgeleid. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Niet storen, werk in uitvoering’

DINXPERLO - De meeste mensen in Dinxperlo kennen Annie en Wim Derksen wel. Samen zetten ze zich al jaren in voor het KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds). Ze zijn een ‘puppypleeggezin’ voor honden met een belangrijke taak in hun leven: ze worden opgeleid tot geleidehond of hulphond/assistentiehond en Wim en Annie verzorgen het eerste deel van de opvoeding. Op dit moment woont Kuvas bij hen.

Door Waltraud Wensink

Kuvas is bijna zes maanden oud en is de negende hond die Annie en Wim mogen voorbereiden op hun belangrijke missie.

Wim: ”Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat Kuvas aan het werk is als hij met zijn dekje van het KNGF aan de lijn loopt. Hij mag dan niet gestoord worden, want hij oefent dan bepaalde vaardigheden. We snappen dat het erg verleidelijk is als je zo’n vriendelijke hond ziet lopen. Iedereen is al snel geneigd om het dier even te aaien of aan te halen, maar zolang het dekje gedragen wordt, mag dat absoluut niet. De hond raakt hierdoor de focus op de baas kwijt. En dat focussen op de baas, dat is juist waarvoor hij wordt opgeleid. Het toekomstige baasje van Kuvas is straks van Kuvas afhankelijk. Wanneer de hond wordt afgeleid terwijl hij aan het werk is, kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen voor het baasje.”

Kinderen snappen het vaak beter
Daarom het dringende verzoek om goed op te letten of de hond zijn dekje draagt. Is dit het geval, dan moet niemand Kuvas storen door hem, aan te halen. Annie: "Vaak zien we dat juist kinderen snel door hebben dat de hond een dekje draagt, ze weten dan dat het om een hulphond gaat. Juist de volwassenen hebben er meer moeite mee. Vaak is de reactie: 'Ach, voor één keertje is toch niet zo erg .. Maar ook die ene keer is het van belang om niet te storen."

Er zijn echter momenten dat er wel gespeeld kan worden met Kuvas en dat hij wel geaaid mag worden. Dat is als het dekje af is. Wim: ” Als kinderen met Kuvas willen komen spelen, dan kan dat ook, gewoon bij ons thuis. Er is plaats genoeg bij ons in de tuin en ze zijn dan van harte welkom om lekker te spelen met de hond."

Wim: ”Wij merken dat er nog steeds mensen zijn die niet weten dat die hond met dat dekje op aan het leren is, zo wordt voorbereid op een belangrijke taak. Soms laten ze ook hun eigen hond aan de lange lijn naar Kuvas gaan om te snuffelen. Ook dat snuffelen is afleiding en dus niet de bedoeling. Vandaar dat we met zoveel nadruk vragen om goed op te letten of Kuvas een dekje draagt of niet. Een dekje betekent 'niet storen, werk in uitvoering!’."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden