Verse melk te koop bij Wilco en Simone Lieftink
Wilco Lieftink tapt een glaasje melk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wilco Lieftink tapt een glaasje melk. Foto: Frank Vinkenvleugel

Verse melk te koop bij Wilco en Simone Lieftink

Echtpaar peilt interesse voor melktap

BREEDENBROEK - Wilco en Simone Lieftink wonen aan de Terborgseweg aan de rand van Breedenbroek. Ze runnen een melkveebedrijf en zijn een onderzoek gestart naar de interesse voor ‘verse melk’ oftewel de zogenaamde ‘rauwe melk’, rechtstreeks vanuit hun boerenbedrijf. Bij voldoende belangstelling willen ze gaan investeren in een melktapautomaat waar mensen verse melk kunnen tappen, afkomstig van de koeien van de Lieftinks.

Met rauwe melk wordt melk bedoeld die niet bewerkt is. De meeste melk ondergaat in de zuivelindustrie diverse processen waarna het verwerkt wordt tot boter, kaas, kwark , vla of karnemelk, of in pakken of flessen te koop wordt aangeboden in de winkels. Rauwe melk is een (h)eerlijk product waar niks mee gebeurd is. Steeds meer mensen gaan op zoek gaan naar dat soort producten, ook omdat producten en voedsel kopen dicht bij de ‘bron’, duurzaam is. Het beperkt immers vervoerbewegingen. Wilco: ”Op dit moment is het bij ons al wel mogelijk om verse melk te kopen en dat gaat meestal op afspraak. We hebben vaste klanten die regelmatig verse melk van ons afnemen. We merken steeds meer dat de mensen de producent opzoeken. Bij de een geldt dat voor vlees, fruit of groente en in ons geval voor de rauwe melk. Dat snappen wij heel goed. Wij bieden een eerlijk en onbewerkt product. Er is niets mee gebeurt en smaakt ook nog eens heerlijk. Wij hebben op dit moment 45 koeien die elk iedere dag gemiddeld 30 liter melk geven. Reken maar uit hoeveel melk je dan per week in de koeltank opslaat. Elke drie dagen komt de melkwagen de melk bij ons ophalen om naar de zuivelfabriek te vervoeren. Wij slaan de melk na het melken van de koe op in een koeltank en daaruit tappen we voor die vast liefhebbers melk af. Verser kan bijna niet.”

De koeien worden bij het bedrijf van de familie Lieftink door een melkrobot gemolken. Dat is een automatisch modern, diervriendelijk en zeer hygiënisch systeem. De koeien staan bijna letterlijk in de rij om gemolken te worden.

Simone: ”Ik gebruik de melk bijvoorbeeld als ik zelf pudding maak. De verse melk is wat vetter en de smaak wat voller dan de melk die je in de winkel koopt. Je kunt de melk bijvoorbeeld heel goed gebruiken als je pannenkoeken wit bakken, zelf vla wilt maken of je eigen griesmeelpudding, maar gewoon zo drinken kan natuurlijk ook.” Wilco vult aan: ”De melk die je in de winkel koopt smaakt altijd het zelfde. Maar wist je dat de melk van iedere koe anders smaakt? Bij ons koop je dus in feite melk die een mengeling is van de melk van 45 koeien. De verse melk is inderdaad vetter dan de melk uit de winkel maar je hoeft niet bang te zijn dat je van een goed glas melk gelijk kilo’s aankomt in gewicht. De melk bevat veel goede vetten, mineralen en vitamines die erg belangrijk en gezond voor ons lichaam zijn. Verder weet ik dat de melk van ons bedrijf net zo veilig is als die uit de winkel, door de diverse controles en de strenge hygiënemaatregelen die we hanteren, om de voedselveiligheidscertifering voor onze melk te behouden. We mogen de melk aan huis verkopen.”

Wilco vervolgt: “Wat veel mensen niet weten, is dat er mensen met een koemelkallergie zijn die de verse onbewerkte melk wel kunnen verdragen. Daar is ook onderzoek naar gedaan.”
Wilco en Simone willen hun vaste klantenkring graag uitbreiden. “Voor we echter kunnen investeren in een melktapautomaat, moet die klantenkring wel groter worden met een constant animo, anders loont het niet”, meent Wilco. Nu wordt de melk allen op bestelling getapt door de familie Lieftink zelf, maar als er een melktap komt, kunnen de klanten dat zelf doen, op een moment dat hen dat past. Klanten kunnen zelf flessen meebrengen, maar Wilco en Simone kunnen ook flessen leveren, die na het schoonmaken hergebruikt kunnen worden. Ook dat is duurzaam.

Wilco: ”Het gaat ons niet eens alleen om de melk . Ik houd van contact met de mensen, maak graag een praatje en vind het leuk om mensen bij huis te hebben. De boeren staan de laatste tijd niet altijd positief in het nieuws en veel problemen worden de boeren in de schoenen geschoven. We worden nog wel eens in een hoekje gedrukt. Mede door het promoten en verkopen van een mooi en eerlijk product hopen wij mee te werken aan een positief beeld van de boeren. Het is toch mooi dat we als boeren in een beter daglicht komen te staan.” Simone vult aan: “Daarom willen we ook peilen hoeveel interesse is er voor een melktap. We vragen de mensen die interesse hebben om dit per mail aan ons door te geven zodat we kunnen inventariseren of het zich loont om dit te realiseren.”

Het melkveebedrijf van de familie Lieftink is gunstig gelegen aan de Terborgseweg 63 in Breedenbroek, zowel vanuit Breedenbroek als Dinxperlo goed bereikbaar. Simone: ”We staan uiteraard open voor ideeën en suggesties van bijvoorbeeld horecagelegenheden die gebruik willen maken van ons streekproduct. Wellicht kan er mooie wandelroute worden uitgezet langs de melktap.”.

Voor meer info of bij interesse kan iedereen mailen naar wilcolieftink@gmail.com .

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden