Andere methodiek verslavingszorg
Sharonie weet als ervaringsdeskundige precies wat een verslaafde voelt. Foto: PR
Sharonie weet als ervaringsdeskundige precies wat een verslaafde voelt. Foto: PR

Andere methodiek verslavingszorg

DOETINCHEM - “We bieden zorg aan verslaafden vanuit een andere methodiek”, vertelt Wout. Hij is samen met Sharonie, net als hij ex-verslaafde, eind vorig jaar met Verslavingszorg Achterhoek gestart. “Als ervaringsdeskundigen weten we waarover we praten. We kennen het machteloze gevoel van iemand die tegen zijn wil in gebruikt. We verlenen ambulante hulp en we houden ook groepssessies.”

“We zijn allebei verslaafden in herstel en we zijn allebei al flink wat jaren clean”, laat Sharonie weten. “Allebei misten we iets in de hulpverlening. We hadden al ideeën om voor onszelf te beginnen. Als ervaringsdeskundigen weten we precies hoe het voelt om verslaafd te zijn en tegen welke problemen je aanloopt.”

Wout en Sharonie werken vanuit het Minnesotamodel. "Dit model kent twaalf stappen, waaronder: erkennen van je verslaving en de machteloosheid, en toegeven dat je hulp nodig hebt", zegt Wout. "Hiermee onderscheiden we ons van anderen in de omgeving”, zegt Sharonie. "Deze manier van hulpverlening was hier nog niet.”

"Als mensen bij ons voor hulp komen, laten we ze weten dat ze helemaal niets meer mogen gebruiken”, zegt Wout. "Dit betekent een volledige onthouding van alle middelen, dus ook geen biertje drinken. Ik weet het van mezelf. Ik was verslaafd aan cocaïne en als ik alcohol dronk, dan kreeg ik ook weer zin in coke.”

"Mensen die bij ons komen, willen een ander leven”, geeft Sharonie aan. "We hebben korte lijnen met klinieken. Soms gaan mensen eerst naar een kliniek en komen daarna bij ons.”

Wout en Sharonie hebben zelf ook diverse vormen van hulpverlening gehad. "Aan de gesprekken met ervaringsdeskundigen heb ik het meeste gehad”, aldus Wout. De hulpverlening kan binnen 24 uur gestart worden.

"We doen dit voor mensen, want clean zijn, dat gun je iedere verslaafde”, aldus Sharonie. "Wat is er mooier dan iemand te kunnen helpen met je eigen ervaringen.”


www.verslavingszorgachterhoek.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden