Provincie geeft impuls aan culturele producties en festivals in Gelderland

Regio - Dinsdag 23 januari heeft de provincie Gelderland met een subsidiebedrag van bijna €900.000 aan 41 culturele producties en festivals een impuls gegeven aan het culturele aanbod in Gelderland. Het gaat daarbij om initiatieven op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst & vormgeving en festivals. Het honoreren van de subsidieaanvragen past in het cultuurprogramma 'Beleef het mee!' en gebeurde na een beoordeling van de aanvragen door de externe Adviescommissie Cultuur.
 
 
Van metaalwerkers tot opera

 
De grote diversiteit van de aanvragen levert een gevarieerd cultureel aanbod voor een uiteenlopend Gelders publiek. Zo heeft Stichting From Craft to Art een subsidie voor het project Making and Metal gekregen. Het project bestaat uit een werkweek waarin ervaren (metaal)ambachtslieden tien jonge kunstenaars en ontwerpers begeleiden. Een andere begunstigde, Stichting Productiehuis Plaatsmaken, produceert kunstenaarsportretten op video die in december 2018 in Focus Filmhuis vertoond worden. In Doetinchem presenteren artiesten uit binnen- en buitenland tijdens het Straattheaterfestival Buitengewoon hun kwaliteiten in straattheater, acrobatiek, muziek en fotografie. Als laatste voorbeeld noemen we opera Spanga die Mozarts "Così fan tutte' uitvoert op een varende boot tussen Doesburg, Bronckhorst en Zutphen tijdens de IJsselbiënnale.
 
Toetsing en punten

 
Er waren in totaal 103 aanvragen, die zijn eerst formeel getoetst zijn aan regels en voorwaarden. Hiervan konden 83 door naar de adviescommissie. Vervolgens heeft de adviescommissie punten toegekend op basis van vier inhoudelijke criteria: kwaliteit, toegankelijkheid, ondernemerschap en provinciaal belang. De helft van de aanvragen scoorden genoeg punten voor honorering: 11 aanvragen op het gebied van podiumkunsten, 25 (erfgoed)festivals en 5 projecten op het gebied van beeldende kunst, mode en vormgeving.

Meer berichten